29 ideeën die jou helpen om vaker (en makkelijker) content te creëren

door | 22 06 2020 | maak jezelf zichtbaar, schrijven

inspiratie en contentcreatie bij Durf te schrijven

 

Een nieuw blog publiceren, iets op Facebook posten, op LinkedIn, Instagram, Twitter: je zou er een dagtaak aan kunnen hebben. Maar daar heb je de tijd niet voor.

Toch zou je graag vaker iets posten, op je website of op social media. Omdat jezelf zichtbaar maken wel bij het ondernemerschap hoort. Dus zul je content moeten creëren en publiceren (tenzij je beschikt over enorme marketing- en reclamebudgetten). Ja, dat kost wat moeite.

 

Gelukkig is contentcreatie minder moeilijk en tijdrovend dan je denkt.

 

Mark Schaefer, een marketingman met een naar mijn idee gezonde kijk op het vak, schreef een blog getiteld How do I find time to create content? 25 Ideas! Ik heb het vrij vertaald naar het Nederlands en er nog een paar van mijn eigen ideeën aan toegevoegd.

Ik ben benieuwd welke jou het meest aanspreekt.
Zelf heb ik dus nummer 4 toegepast. En nu ga ik met nummer 21 aan de slag (ik plan altijd twee weken vooruit).

Heb je zelf nog een goed idee? Deel het met me!

 

1. Focus

Om zichtbaar te zijn online hoef je niet overal aanwezig te zijn met blogs, vlogs, podcasts, tips of whitepapers. Focus een tijdje op één doelgroep, één kanaal en één contenttype. Doe dat bijvoorbeeld een maand lang. Pas daarna bepaal je of je meer van hetzelfde gaat doen (bijvoorbeeld drie keer per week posten in plaats van twee keer) of dat je kanalen of contenttypen gaat toevoegen (naast posten op LinkedIn ga je ook Facebook Lives doen, bijvoorbeeld).

 

2. Sta altijd aan

De wereld om je heen zit vol verhalen. Je hoeft ze alleen maar te zien en op te schrijven. Want anders vergeet je ze weer. Dus zorg dat je altijd pen en papier bij je hebt, of gebruik de dictafoonfunctie op je mobiel.

 

3. Plan tijd in je agenda

Plan in je agenda een paar uur per week in voor contentcreatie, zonder afleiding. Behandel dat blok in je agenda (twee uur is meer dan genoeg) als een belangrijke afspraak met jezelf. Kies steeds dezelfde tijd, zodat je brein er aan went dat er dan gecreëerd wordt.

 

4. Vul anderen aan

Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Je kunt artikelen van anderen delen op social media en ze aanvullen met jouw mening, inzichten of ideeën. Je geeft je lezers iets waardevols, helpt de oorspronkelijke auteur door naar zijn content te linken én je hebt binnen vijftien minuten een blog geschreven. Tatarataaaaa!

 

5. Vastlopen is loslaten

Kom je er niet helemaal uit met je tekst? Laat het rusten, ga iets anders maken of schrijven. Later in de week kijk je er weer met een frisse blik naar en dan lukt het vast wel om er een mooi eind aan te breien. Het is beter om vijf ideeën uit te werken, dan om aan eentje te blijven klooien. Dit blog heeft bijna drie jaar (!) ergens op mijn laptop rondgezworven. Het kwam vanzelf weer in beeld.

 

6. Leer nee zeggen

Doe alleen die dingen die je helpen dichter bij je doel te komen. Zeg nee tegen taken die daar niet aan bijdragen. No worries; een nee nu, hoeft geen nee voor altijd te zijn. Maak eerst af waar je mee bezig bent. Nee zeggen helpt je je focus op de juiste zaken te houden.

 

7. Wees kort en krachtig

In een halfuur een blog schrijven? Ja hoor, dat kan. Je hoeft niet elke week een artikel te schrijven van 1200 woorden. 300 is ook prima.

 

8. Maak een momentopname

Geweldig, die posts en blogs van jou. Waardevolle tips, diep-filosofische inzichten: ik hou ervan. Maar ik vind het ook weleens leuk om een filmpje van jou met je hond te zien, of een foto van hoe jouw werkplek eruit ziet. Niet al je blogs hoeven ‘ergens’ over te gaan. Een beetje human interest tussendoor, een kijkje in de keuken of hoe je het ook wilt noemen, is ook leuk.

 

9. Thematisch bloggen

Facebook Friday, Wijze woensdag… je kunt van elke dag een themadag maken. Doe elke vrijdag een Facebook Live of post elke woensdag een mooie quote die je toelicht. Structuur in het posten van je content is niet alleen fijn voor jou als content creator, maar ook voor je publiek. Mensen houden van regelmaat en herkenning.

 

10. Leg de lat laag

Ik begin zelden met het schrijven van een blog vanuit de intentie om een blog te schrijven van 1500 woorden. Dan zou de moed me al in de schoenen zakken voordat ik begonnen was. Ik ga altijd voor een blogje van 350 woorden. En soms eindig ik dan toch met een fantastisch verhaal van 1660 woorden. De lengte van een blog mag geen doel zijn, dat gebeurt gewoon als het onderwerp erom vraagt en jij er genoeg interessants over te schrijven hebt. Begin altijd met een schrijfblok van 20 minuten.

 

11. Neem pauze

Neem regelmatig een pauze van een paar minuten, daar word je veel productiever en creatiever van. Het schijnt dat een pauze van twee minuten je productiviteit met 11% doet stijgen.

 

12. Ga naar buiten

Een frisse neus halen betekent dat er ook een frisse wind waait door je brein. Na een wandeling van een minuut of twintig voel je je als herboren. Of niet, maar dan ben je in ieder geval lekker in beweging geweest. Dit doet wandelen met je brein:

wandelen is goed voor de creativiteit

MRI-scan met dank aan dr. Chuck Hillman, Universiteit van Illinois

 

13. Goed is het nieuwe perfect

Je blog of video zal nooit perfect zijn. Accepteer dat, verspil er niet te veel tijd aan. Druk gewoon op die publiceer-knop en ga verder met het volgende idee.

 

14. Gebruik apps

Er zijn veel (gratis) apps beschikbaar om mooie content mee te maken. Gebruik ze, voor het maken van plaatjes, quotes, fotobewerking, video, infographics, podcasts, noem maar op. Vraag aan iemand die mooie content maakt welke apps zij gebruiken.

 

15. Mix media

Heb je geen tijd om een blog te schrijven? Maak een foto met een uitgebreid bijschrift, of maak een video. Jouw lezers vinden het leuk om je voor de verandering eens te zien en horen.

 

16. Vraag vrienden

Je kent vast inspirerende mensen. Laat ze eens gastbloggen of maak een video met ze. Of vertel over wat zij op hun Instagram-account posten.

 

17. Vraag zelf eens wat

Veel mensen lezen jouw blog omdat jij altijd alle antwoorden hebt. Maar wat als jij nou eens een vraag stelt, in plaats van dat jij vragen uitgebreid beantwoordt?

 

18. Kopieer en verbeter

Als je veel leest, krijg je veel ideeën van anderen te verwerken. Vertel eens over hoe die inzichten bij jou binnenkomen, ‘brainstorm’ er hardop verder over in een blog of een video.

 

19. Laat het geklooi aan anderen over

Leuk zo’n video maken, maar dat monteren is niet jouw ding. Of het opmaken en publiceren van je blog, dat is misschien ook iets waar jij je niet mee bezig wilt houden. Doe dat dan ook niet, laat het aan iemand over die daar goed in is. Focus jij maar op contentCREATIE.

 

20. Nee, jij kunt niet multitasken

Niemand kan dat. Doe het dan ook niet. Als je schrijft, leg je je telefoon weg (op stil), zet je radio en tv uit en laat je je niet afleiden.

 

21. Maak een contentkalender

Met een contentkalender weet je precies welke content wanneer klaar moet zijn en wanneer het gepubliceerd wordt. Ik werk mijn contentkalender eens per twee weken bij en zet zo veel mogelijk content klaar voor publicatie.

 

22. Laat anderen de content maken

Eén vraag met uiteenlopende antwoorden: dat maakt een interessant artikel. Leg een stelling of een vraag bij een paar experts neer en noteer hun antwoorden in plaats van dat je zelf een antwoord formuleert.

 

23. Stel altijd een deadline

Blijf niet oeverloos werken aan een blog, hou je aan je eigen deadlines. Onder druk ontstaan de beste blogs. En anders maar een iets mindere. Done is better than good.

 

24. Het is al snel te veel

Een goed blog hoeft geen essay te zijn, of iets wereldschokkends. Een simpele observatie, een goede vraag of een mooie quote kunnen minstens zoveel impact hebben op een lezer.

 

25. Maak een lijstjes-blog

Vijf redenen om…
Vier tips voor…
De tien beste…

Lezers houden van lijstjes. Lijstjes zijn snel te scannen, worden vaak gedeeld, zijn makkelijk te verteren en zijn zo gemaakt.

 

26. Hergebruik content in een andere vorm

Heb je een video gemaakt? Maak van de transcriptie een blog.
Of andersom, maak van een blog een video.
Bouw tips uit een blog om in een diapresentatie. Kortom, je kunt één idee in meerdere contentvormen gieten. De inhoud heb je al, wees creatief met de vorm.

 

27. Recycle content

Sommige blogs blijven waardevol. Deze evergreens kun je gerust nog een keer posten – lang niet iedereen zal ‘m gezien hebben.
Oude blogs kun je herschrijven en opnieuw posten. Of schrijf over oude blogs. Zo schreef ik een nieuw blog over een blog dat ik tien jaar geleden schreef met de insteek: wat is er veranderd in de afgelopen jaren?

 

28. Spreek je teksten in 

Je spreekt 3 tot 4 keer sneller dan je kunt typen, dus vertel je verhaal aan een dicteerapparaat of gebruik spraakherkenning. Zo bespaar je veel tijd.

 

29. Hou je van een wijntje? Mooi!

Natuurlijk is alcohol puur vergif. Maar van een beetje alcohol word je wel creatiever. Echt waar, ik verzin dit niet. Wetenschappelijk bewezen. Proost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.