5 redenen waarom je het schrijven van Morning Pages zeker eens moet proberen

door | 12 10 2021 | Morning Pages

5 redenen om Morning Pages te schrijven

(Al doe je het 30 dagen en daarna nóóit meer)

 

Nee, je hoeft niet om 5 uur je wekker te zetten. Morning Pages schrijf je als je net wakker bent. Hoe laat jouw ochtend begint, bepaal je zelf. Wrijf de slaap uit je ogen, pak je pen en schrijf de meuk van je af die je gedurende de nacht niet hebt kunnen verwerken. Stomweg je gedachten volgen en er drie pagina’s mee vol schrijven, meer is het niet.

Toen ik een jaar of zeven geleden kennismaakte met deze vorm van dagboekschrijven, ging er een wereld voor me open. Ik werd helderder in mijn hoofd, rustiger. Letterlijk leeg stond ik na mijn ochtendschrijfsessie onder de douche. Niet leeg als in ‘uitgeblust’ maar als in ‘opgeruimd’. Niet met een hoofd vol drukke gedachten, maar met rust in mijn lijf. Klaar voor de dag die voor me lag. Ik was volkomen aanwezig in het moment, onder die douche. Wat een fijn begin van de dag!

 

Het schrijven van Morning Pages:

 

• maakt je hoofd helder
• sust je innerlijke criticus (dat negatieve zeikstemmetje)
• kalmeert je overactieve (ADD-)brein
• temt je angsten
• zorgt ervoor dat je vanuit rust en vertrouwen de dag ingaat
• laat de creatieve ideeën stromen

Het is moeilijk uit te leggen wat het opschrijven van de zin en onzin in je hoofd met je doet. Dat moet je zelf ervaren. Probeer het maar een paar weken; je wordt er sowieso een betere schrijver van. Beter als in: schrijven gaat makkelijker, je komt sneller in een flow en vindt sneller de woorden voor wat je wil zeggen.

 

Je moet het schrijven van Morning Pages zeker proberen…

 

1…als je van schrijven houdt en van regelmatig schrijven een gewoonte wil maken.

Schrijf eerst je schrijfspier soepel met Morning Pages, voordat je je op perfecte volzinnen stort. Als je meteen focust op kwaliteit raak je teleurgesteld en geef je het schrijven snel op. Maak eerst een dagelijkse gewoonte van ‘de schrijftaak’.

Veel schrijvers schrijven zich warm met Morning Pages of gebruiken ze als een creatieve braindump. Daarna pas gaan ze aan de slag met hun boek of blog.

 

2…als je van die stortvloed aan gedachten af wil, zodat het wat rustiger wordt in je bovenkamer.

Heb je meditatie geprobeerd, maar is dat (nog) niets voor jou? Dan heb ik goed nieuws voor je – het schrijven van Morning Pages is een actieve vorm van meditatie. Mijn ADD-hoofd en ik durven zelfs te beweren dat het schrijven van Morning Pages sneller effect heeft op je ‘zijn’ dan meditatie.

 

3…als je jezelf beter wil leren kennen en wil groeien als mens.

Blijf groeien, blijf jezelf ontwikkelen als mens, het is een beproefd recept voor een gelukkig leven. Een eerste stap daarin is je bewust worden van wat er allemaal voor zin en onzin in je hoofd rondhangt. Schrijf het er maar uit.

 

4…als je eerlijke antwoorden nodig hebt op vragen en zaken die je dwarszitten.

Waarom ben je zo streng voor jezelf? Waarom geef je je partner altijd de schuld van alles? Waarom blijf je steeds in dezelfde emotie hangen?
Je hebt vast al een vermoeden dat je de antwoorden op die vragen allang hebt, diep van binnen…

 

5…als je meer in sync wil zijn met je intuïtie en wil weten welke dingen in je leven nou écht belangrijk voor je zijn.

Het is tijd dat je weer meer naar je hart luistert, op je onderbuikgevoel vertrouwt. Stop met het verspillen van energie aan dat wat niet goed voor je is. Als je hoofd rustig is, kun jij weer luisteren naar je lijf. Dáár zitten de antwoorden.

 

Je kan morgenochtend beginnen.

 

Je kan élke ochtend beginnen. It’s your call.

Ga jij ook Morning Pages schrijven?


Je hebt geen vooropleiding of schrijftalent nodig, alleen pen en papier (en zelfs die krijg je van mij). Maar misschien heb je behoefte aan een stok achter de deur. Een beetje aanmoediging. Probeer dan het 30 dagen Morning Pages programma. Als jij durft te beginnen, zorgt het programma ervoor dat je blijft schrijven.

Lees ook:

Jezelf wapenen tegen de wereld

Jezelf wapenen tegen de wereld

Mijn sterkste wapen? Je zou denken mijn pen, want ik ben een schrijver. Maar mijn sterkste wapen in deze boze wereld is iets anders.

Wat is human design?

Wat is human design?

Ik snapte geen moer van mijn human design. Nu is het een bron van inspiratie en heb ik altijd iets om over te schrijven!