Het schrijven van je blog: waarom je er vooral niet te veel tijd aan moet besteden

Het schrijven van je blog kost je waarschijnlijk te veel tijd. Dat ga je vanaf nu anders doen.
Waarom? Hoe? Dat leg ik je uit aan de hand van de wet van Parkinson. (Nee, die heeft niets met trillen te maken.)
Het gaat je opluchten. En tijd schelen.

Schrijver Cyril Northcote Parkinson plaatste in november 1955 een stukje in The Economist. Het was een satire op de bureaucratie van de overheid:

 

“It is a commonplace observation that work expands so as to fill the time available for its completion. Thus, an elderly lady of leisure can spend the entire day in writing and dispatching a postcard to her niece at Bognor Regis.

 

An hour will be spent in finding the postcard, another in hunting for spectacles, half-an-hour in a search for the address, an hour and a quarter in composition, and twenty minutes in deciding whether or not to take an umbrella when going to the pillar-box in the next street.

 

The total effort which would occupy a busy man for three minutes.”

 

Kortom, hoe meer tijd je krijgt, hoe langer je taak duurt.

In 1958 publiceerde Parkinson een boek over dit fenomeen: Parkinson’s Law. De wet van Parkinson stelt dat het werk uitdijt naar de beschikbare tijd. Heb je drie uur de tijd voor het schrijven van je blog? Dan zul je er ook drie uur over doen. Heb je maar een half uur? Dan schrijf je dat artikel in een half uur.

 

Als tekstschrijver ervaar ik regelmatig dat een deadline de beste inspiratie is.

 

Deze wetmatigheid geldt trouwens ook voor het schoonmaken van mijn woonkamer (ik krijg meer gedaan in de vijf minuten voordat een vriendin op visite komt dan in de hele week ervoor), en voor de inhoud van mijn handtas of de huizen die ik koop – ze worden steeds groter en zijn snel weer te klein. Tijd, ruimte: het is allemaal relatief. We hebben nooit genoeg.

 

Dus waar vind je tijd om te bloggen en hoe zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk klaar bent? Drie tips:

Tip 1

Weet van tevoren waarover je wil bloggen. Zorg dat je je onderwerp scherp hebt en dat je al weet wat de grote lijn in je verhaal is. Anders wordt het een zware bevalling, dat schrijven. Je blog schrijven lijkt dan meer op een afspraak bij de tandarts. Maak het makkelijk voor jezelf. Focus op het eindresultaat: er komt een goed artikel, over een onderwerp waar je veel van weet, waar je veel leuke reacties op krijgt.

Tip 2

Maak tijd voor schrijven. Tijd maken is niet heel ingewikkeld. Kijk één aflevering van Modern Family minder op Netflix (prompt heb je 25 minuten tot je beschikking), delete Candy Crush van je telefoon of sta gewoon een kwartier eerder op. Bespaar me je smoezen. Doe het gewoon.

Tip 3

Bij tip drie maken we gebruik van Parkinson’s Law: maak tijd, maar niet te veel.
Als jij drie uur inplant om aan je blog te schrijven is je halve dag weg. Zonde. Een uur is meer dan genoeg. (Of probeer eerst een half uur. Als je het maar doet.) Dankzij de wet van Parkinson zul je in dat uur bijna net zo veel werk verzetten als in drie uur.

 

Hoe minder tijd je hebt voor een taak, hoe meer je je zult inspannen voor die taak. Je hebt geen keuze, er is geen tijd te verliezen, je moet aan de slag! Een deadline helpt je prioriteiten te stellen en focus te houden bij het schrijven van je blog.

 

Hak de taak in stukken en verdeel deze minitaken over meerdere dagen. Het is beter om vier dagen 30 à 60 minuten aan je blog te werken, dan op één dag vier uur.

Ik geef je een voorbeeld voor een planning:

Op dag 1 bepaal je het onderwerp en schrijf je jezelf leeg over het onderwerp.
Op dag 2 ga je schrappen, doe je wat research en voeg je informatie toe waar nodig.
Op dag 3 redigeer en corrigeer je je verhaal.
Op dag 4 kijk je naar lay-out en kopjes, zoek je er een foto bij en publiceer je je artikel (én deel je de link naar je blog via je socialmediakanalen.)

 

Wil je elke week een blog schrijven?
Klik dan hier en download mijn gratis blogplanning.

 

Een blogblok is dus niet groter dan een uur, bij voorkeur zelfs een half uur. Een beetje geoefend schrijver heeft dan aan vier blokken (twee à vier uur) genoeg. Gun jezelf de tijd om er handiger in te worden.

 

Geef jezelf altijd een deadline voor het schrijven van je blog.

 

Dit artikel begon ik te schrijven (dankzij een vlaag van inspiratie, en daar maak ik graag direct gebruik van) op maandag 29 mei om 14.38 uur. Ik gaf mezelf tot 15.38 uur. Aan de slag! Jezelf weinig tijd gunnen voor het schrijven van je blog zorgt er ook voor dat je artikel simpel blijft, duidelijk. Hoe meer tijd je hebt, hoe ingewikkelder je het gaat maken.

 

Keep It Simple.

 

Je weet genoeg – schrijf over dat waar je zeker van bent, waar je enthousiast over bent: daar zit jouw zelfvertrouwen, jouw expertise. Dat maakt schrijven leuk. Ga niet verder wroeten in een onderwerp dan nodig.

 

Er is altijd iemand slimmer dan jij.

 

En dat is geeft niks. Je moet er toch niet aan denken dat je uitgeleerd bent? Jouw lezers lezen jouw artikelen omdat ze jou zo goed kunnen volgen. Wat jij simpel vindt, vinden zij (nog) best moeilijk. Daarom lezen ze jouw artikelen. Zij willen iets leren. Jij maakt zaken simpel voor ze.

 

Vaker schrijven en meer publiceren (kwantiteit) zorgt ervoor dat je sneller een betere schrijver wordt (kwaliteit).

 

Als we onzeker worden over wat we schrijven, gaan we het vaak onnodig ingewikkeld maken. Zoeken we er ingewikkelde grafieken bij. En nietszeggende cijfers. Lekker interessant.

Dingen simpel houden betekent niet dat jij simpel bent. De kunst van duidelijk schrijven zit meestal in durven kiezen voor eenvoud. Je moet keuzes maken over je inhoud. Wat is echt belangrijk? Schrap de rest. Kill your darlings

 

Moet je altijd zo weinig tijd inplannen voor het schrijven van een blog?

 

Natuurlijk niet. Als je zin hebt kun je er heerlijk een dag voor gaan zitten. Een hele dag voor jezelf, met jezelf. En je notitieboek of laptop. Schrijven aan je blogs, wat mijmeren tussendoor, ideeën uitwerken voor je bedrijf: een beetje slow-cooking op z’n tijd is fijn. Maar soms moet je gas geven. Artikelen publiceren, je blog in beweging houden. Doelen halen, zonder veel moeite. Een blog van 300 woorden is een prima doel.

 

Beloon jezelf als je het doel haalt.

 

Dat maakt schrijven leuker. Stel jezelf een reep chocolade of een saunadagje in het vooruitzicht. Wedden dat je er dan wel tijd voor maakt?

Wist je dat je ook kunt bloggen zonder (veel) te schrijven? Lees hier mijn zeven tips >>>