Het schrijven van je blog: waarom je er vooral niet te veel tijd aan moet besteden

door | 31 05 2017 | bloggen | 0 Reacties

schrijf sneller je blog

Laat me raden: het schrijven van je blog kost je te veel tijd. Dagen kun je erop broeden, ermee stoeien en jezelf vervloeken omdat het een saai prutverhaal wordt.

Dan kun je twee dingen doen.
Of je stopt met bloggen en laat je website lekker verslonzen, of je gaat sneller schrijven.

Sneller schrijven? Hoe dan?
Een typcursus volgen? Aan de drugs?

No worries, je hoeft er niks geks voor te doen. Sterker nog, je gaat je keurig aan een wet houden. De wet van Parkinson.
Nee, die heeft niets met die ziekte te maken.

Schrijver Cyril Parkinson plaatste in november 1955 een stukje in The Economist. Het was een satirische aanklacht tegen de bureaucratie van de overheid:

 

“It is a commonplace observation that work expands so as to fill the time available for its completion. Thus, an elderly lady of leisure can spend the entire day in writing and dispatching a postcard to her niece at Bognor Regis.  
An hour will be spent in finding the postcard, another in hunting for spectacles, half-an-hour in a search for the address, an hour and a quarter in composition, and twenty minutes in deciding whether or not to take an umbrella when going to the pillar-box in the next street.
The total effort which would occupy a busy man for three minutes.”

 

Kortom, hoe meer tijd je krijgt, hoe langer je taak duurt.

In 1958 publiceerde Parkinson een boek over dit fenomeen: Parkinson’s Law. De wet van Parkinson stelt dat het werk uitdijt naar de beschikbare tijd. Heb je drie uur de tijd om je huis op te ruimen voordat er visite komt? Dan zul je er ook drie uur over doen. Heb je maar tien minuten? Dan heb jij in tien minuten gestofzuigd, gedweild en de plee geschrobd.

Zo werkt dat dus ook met schrijven.

 

Als tekstschrijver ervaar ik regelmatig dat een deadline de beste inspiratie is.

 

Deze wetmatigheid geldt trouwens ook voor de inhoud van mijn handtas of de huizen die ik kocht – ze werden steeds groter en waren snel weer te klein. Tijd, ruimte: het is allemaal relatief. We hebben nooit genoeg.

 

Dus waar vind je tijd om te bloggen en hoe zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk klaar bent? Drie tips:

Tip 1

Weet van tevoren waarover je wil bloggen. Schrijf over een onderwerp waar je veel vanaf, in een heldere lijn richting één eenvoudige, duidelijke boodschap. Keep it simple en focus op het eindresultaat: je lezers zullen blij zijn met die waardevolle tip, dat heldere inzicht of die leuke anekdote.

Tip 2

Je hebt echt wel tijd om te schrijven. Kijk één aflevering van The Office minder op Netflix (prompt heb je 25 minuten tot je beschikking), delete Candy Crush van je telefoon of sta gewoon een kwartier eerder op. Bespaar me je smoezen. Doe het gewoon.

Tip 3

Maak gebruik van Parkinson’s Law: maak tijd, maar niet te veel. Als jij drie uur inplant om aan je blog te schrijven is je halve werkdag weg. Zonde. Een uur is meer dan genoeg, of deel het op in twee keer dertig minuten. Dankzij de wet van Parkinson zul je in dat uur bijna net zo veel werk verzetten als in drie uur.

 

Hoe minder tijd je hebt voor een taak, hoe meer je je zult inspannen voor die taak. Je hebt geen keuze, er is geen tijd te verliezen, je moet aan de slag! Een krappe deadline helpt je prioriteiten te stellen en focus te houden bij het schrijven van je blog.

 

Gebruik het eerste half uur bijvoorbeeld om het artikel uit de losse pols te schrijven. De volgende dag gebruik je het tweede half uur om de tekst te redigeren en af te ronden.

Een eenvoudig blog van pakweg 300 woorden, waarvoor je geen ingewikkelde research hoeft te doen, kun je echt binnen een uur schrijven.

Is je artikel langer en moet je er research voor doen of mensen interviewen, dan heb je meer tijd nodig. Deel de werkzaamheden op in kleine blokken, bijvoorbeeld verspreid over de week:

Op dag 1 formuleer je je boodschap en schrijf je jezelf leeg over het onderwerp.
Op dag 2 ga je schaven en schrappen, doe je je research en voeg je informatie toe waar nodig.
Op dag 3 redigeer en corrigeer je je verhaal.
Op dag 4 kijk je naar titel, lay-out en kopjes, zoek je er een foto bij en publiceer je je artikel (én deel je de link op je socials.)

Per dag besteed je niet meer dan een uur aan het artikel, bij voorkeur zelfs een half uur. Met een beetje oefenen schrijf je dan in maximaal vier uur je blog. Gun jezelf de tijd om er handiger in te worden.

 

Geef jezelf altijd een deadline voor het schrijven van je blog.

 

Dit artikel begon ik te schrijven (dankzij een vlaag van inspiratie, en daar maak ik graag direct gebruik van) op maandag 29 mei om 14.38 uur. Ik gaf mezelf precies één uur, tot 15.38 uur. Om 15.33 was ik klaar en voegde ik deze zin toe, nu kan ik op ‘publiceren’ klikken. 😉

Jezelf weinig tijd gunnen voor het schrijven van je blog zorgt er ook voor dat je artikel simpel blijft, duidelijk. Hoe meer tijd je hebt, hoe ingewikkelder je het gaat maken.

 

Keep It Simple.

 

Dingen simpel houden betekent niet dat jij simpel bent. De kunst van duidelijk schrijven zit meestal in durven kiezen voor eenvoud. Als we onzeker worden over wat we schrijven, als perfectionisme in de weg gaat zitten, maken we ons verhaal vaak onnodig ingewikkeld. Zoeken we er ingewikkelde grafieken bij. En nietszeggende cijfers. Lekker interessant.

Misschien kan je blog beter. Maar je hoeft niet elke keer een diepgaand, life changing artikel te schrijven. Gun je zelf ruimte om te leren.
Leer te vertrouwen op je creativiteit.
Leer het verschil te zien tussen ‘goed’ en ‘goed genoeg’.
Leer vaker en consistenter publiceren.
Leer je innerlijke criticus negeren.

Ook dat zijn vaardigheden waar je als schrijver (en als mens) iets aan hebt.

 

Vaker schrijven en meer publiceren (kwantiteit) zorgt ervoor dat je sneller een betere schrijver wordt (kwaliteit).

 

En heb je zin en tijd om er goed voor te gaan zitten, dan mag dat natuurlijk. Schrijven aan je blogs, researchen, beetje mijmeren tussendoor: slow-cooking op z’n tijd is ook fijn.

redigeren van je blog

Wil je snel meer leren over bloggen? De 4 stappen van het proces onder mijn begeleiding onder de knie krijgen? Meld je dan aan voor Bloggen voor je Business, waarbij je in 4 online masterclasses makkelijker en sneller leert schrijven. Start 28 november.

Meld je hier aan voor Bloggen voor je Business >>>

redigeren van je blog