Blogje klaar? Checken maar!

door | 16 01 2017

blogchecklist bloggen Durf te schrijven

Een blog publiceren is spannend. Is je tekst wel goed? Zitten er geen fouten in? Ben ik niets vergeten?

Met deze handige gratis blogchecklist van Durf te schrijven haal je de meeste problemen boven tafel.

Laat je niet afschrikken door de lijst. Het belangrijkste is dat je publiceert. Dus voldoe je niet aan alle checklistpunten: geeft niet. Komt wel.

 

Hoe meer je schrijft, hoe makkelijker het wordt.

 

Zet je blog online en druk op ‘Publiceren’. Heus, er gebeurt niets. Je website zal niet direct vastlopen door het grote aantal bezoekers op je site. Jammer, zou ik bijna zeggen. Maar je hebt dus alle tijd om rustig nog wat zaken aan te passen.

Ik begrijp je behoedzaamheid. Ik juich het zelfs toe. Ik hou van mensen die hun werk serieus nemen. Je wil na publicatie niet nog dagenlang met een blog bezig zijn en op aanwijzing van jan en alleman typfoutjes en niet-werkende links aanpassen. Het moet gewoon goed zijn.

 

Goed. Het hoeft niet perfect.

 

Je moet verder. Er is meer te doen. Als je een blog geschreven hebt, moet je ‘m los kunnen laten. Je hebt ruimte nodig voor nieuwe ideeën, nieuwe verhalen, nieuwe artikelen. Perfectie is onnodig, en heel saai.

 

 

Speciaal voor jou maakte ik deze blogchecklist. Een checklist bloggen waarmee jij zelf je (blog)tekst kunt:

  • redigeren
  • beter leesbaar maken, en
  • optimaliseren voor zoekmachines

De eerste keer zal het wat tijd kosten om je blog te redigeren aan de hand van deze checklist met 19 punten van aandacht. Maar je weet: oefening baart kunst. Na verloop van tijd houd je, als vanzelf, al tijdens het schrijven rekening met de punten in deze checklist. Je blog hoeft echt niet op alle 19 punten te kloppen. Bloggen gaat vooral om durven. Om schrijven over de dingen die je leuk vindt, die je bezighouden.

Misschien staat er straks toch nog een taalfoutje in. Of werkt een linkje niet. So what. Durf fouten te maken. Durf jezelf te laten zien. Durf te schrijven.