Waarom creatief schrijven?

door | 31 05 2023 | persoonlijke groei

wat zijn de voordelen van creatief schrijven?


Oftewel: het belang van schijnbaar zinloos schrijven.

De meeste mensen schrijven alleen functioneel. Boodschappenlijstjes, to do-lijstjes, salesteksten, blogs, LinkedIn-posts, alles met een doel.

Het is fijn als we doelen bereiken.
Weer iets om van je lijstje af te strepen.
Dat geeft een gevoel van voldoening.

In de wereld waarin we leven wordt het stellen en behalen van doelen als een groot goed beschouwd. Al is er niks mis met een beetje ambitie, ik zie toch bij veel van mijn klanten dat ze opbranden door deze continue drive, ‘powered by yang’. Het idee regeert dat je altijd iets moet doen om ‘succesvol’ te zijn. Er is weinig ruimte voor yin, het vrouwelijke. Simpelweg mogen zijn, in het moment, en voelen, innerlijk weten, dat dat genoeg is. Dat jij genoeg bent.

 

Als kind weten we dat wel, onbewust.

 

Ik heb mijn hele jeugd voor de lol geschreven. Verhaaltjes, gedichtjes, een buurtkrant en zelfs een heel boek toen ik 11 was. Ik wilde journalist worden, of kinderboekenschrijfster. Nederlands/Tekstschrijven studeren na het VWO was dus geen opmerkelijke keuze.

Ik belandde al tijdens mijn studie in het bedrijfsleven en bleef daar, ook als tekstschrijver, nog zo’n 20 jaar ronddolen. Ik schreef de verhalen van ondernemers op, hielp hen met teksten voor hun websites, magazines en blogs en verdiende een prima boterham met mijn kennis van contentmarketing.

 

En toch brandde ik op.

 

Hoe kon dat nou gebeuren?
Ik was goed in mijn vak, had van mijn hobby mijn beroep gemaakt, dus wat kon er misgaan?

Ik ben zelf uit die diepe put geklauterd.
Puur omdat ik op papier in gesprek ging met mezelf.
Omdat ik mezelf toestond weer gewoon voor de lol te schrijven. Schrijven om het schrijven. Ik deelde niks en oefende vooral op het niet oordelen over dat wat ik schreef.

 

Schrijven werd een oefening in zelfliefde.

 

Ik verdiepte me in de helende kracht van creatief schrijven en leerde mijn authentieke stem weer te gebruiken. Dat wat me als kind moeiteloos afging, zat op mijn 45e compleet vastgeroest. De creativiteit moest weer gaan stromen.

Dat geldt ook voor jou. De mens is van nature een creatief wezen, we kunnen niet zonder zelfexpressie. Je kunt gaan schilderen, zingen of pottenbakken: als je maar iets maakt. Iets dat uit jou komt. Iets dat er nog niet was voordat jij het in de wereld zette, op een manier zoals alleen jij dat kan.

 

Schrijven is een fijne uitlaatklep voor je creativiteit.

 

Om verschillende redenen (als je die al nodig hebt):

Vrijheid van expressie

Schrijven biedt je de vrijheid om je gedachten, gevoelens, verbeelding en perspectieven op een unieke en persoonlijke manier uit te drukken. Je kunt jouw creatieve ideeën, ervaringen en emoties in alle vrijheid en zonder beperkingen op papier zetten.

 

Verkenning en zelfontdekking

Schrijvend kun je diep in jezelf graven en je innerlijke landschap verkennen. Het proces van schrijven helpt je je eigen gedachten en gevoelens beter te begrijpen, inzicht te krijgen in wie je bent en wat belangrijk voor je is. Schrijven leidt tot nieuwe inzichten en perspectieven op jezelf en de wereld om je heen.

 

Creatieve probleemoplossing

Schrijven stimuleert je creatieve denkvermogen. Het kan helpen om complexe problemen en uitdagingen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en zodoende creatieve oplossingen te vinden. Door te schrijven stimuleer je je verbeeldingskracht en je vermogen om buiten de gebaande paden te denken, waardoor je nieuwe ideeën en perspectieven ontwikkelt.

 

Emoties verwerken

Schrijvend kun je gevoelens uiten, zowel positieve als negatieve, ze proberen te begrijpen en uitzoeken hoe je ermee om kunt gaan. Zo wordt schrijven een therapeutisch hulpmiddel om stress te verminderen, spanningen los te laten en je emotionele welzijn te bevorderen.

 

Verbinding en communicatie

Schrijven brengt je in verbinding met jezelf, en als je je verhaal durft te delen verbind je jezelf met anderen. Via verhalen, blogs, gedichten en andere schrijfvormen kun je je ervaringen, ideeën en emoties delen met anderen. Wat je terugkrijgt is begrip, inspiratie en empathie, zolang je intenties en boodschap oprecht en authentiek zijn.

 

 

Creatief schrijven is dus een krachtige en veelzijdige manier om je creativiteit te uiten, jezelf uit te drukken, beter te leren kennen, ergens op te reflecteren en jezelf te verbinden met anderen. Het is een waardevol instrument voor persoonlijke groei, zelfexpressie en het delen van jouw unieke stem met de wereld. En je wordt er nog een betere schrijver van ook, dus het levert ook ‘echt’ iets op. 😉

Als je wilt ervaren wat creatief schrijven jou oplevert, gun jezelf dan het Durf te schrijven-programma. In 6 weken neem ik je mee op een schrijfreis langs eenvoudige creatieve schrijftechnieken die je altijd en overal kunt inzetten voor zelfexpressie, ‘braintraining’ of rust in je hoofd. Even gewoon zijn. Jij, je pen en het papier. Dat is zo waardevol.

Download in ieder geval het gratis Durf te schrijven speelboek. Daarin geef ik je tien schrijftips (+ schrijfoefeningen) om op een eenvoudige manier met creatief schrijven aan de slag te gaan. Ik wens je veel schrijfplezier!