De do’s & don’ts voor het schrijven van een goede tekst

Dat zou je wel willen, hè.
Een mooi, strak lijstje van alle do’s & don’ts op schrijfgebied.

De do’s: als je tekst hieraan voldoet, heb je een goede tekst.
De don’ts: als je dit laat, heb je een goede tekst.
Voldoet je tekst aan beide lijstjes: je hebt een fantastische tekst. Perfect. Dikke tien.

 

Perfect Sigourney Weaver GIF - Find & Share on GIPHY

Helaas. Zo werkt het niet.

 

Of je tekst goed is, hangt van zoveel factoren af.

 

Je tekst kan foutloos zijn. Geen dt-fout te vinden en elke komma staat op de juiste plek. Maar is hij effectief? Reageren lezers zoals je zou willen? Zijn er überhaupt lezers? Blijk je ook iets aan SEO te moeten doen. En promotie. Tja. Die stonden nou toevallig niet in het ‘do’-lijstje.

En dan de don’ts: zinloos. Iemand zeggen wat hij niet moet doen is als vragen om niet aan een roze olifant te denken. Succes. Bovendien weet ik voor elke don’t wel een uitzondering te bedenken.

 

De don’ts van schrijven: ik geef je een paar uitgekauwde voorbeelden.

 

Gebruik geen jargon: hoezo niet? Als jij schrijft voor je collega’s help je ze juist je tekst sneller te begrijpen door jullie eigen taal te gebruiken.

Schrijf actief, gebruik geen lijdende vorm: soms is de lijdende vorm juist wel goed, om subtiel wat afstand te creëren. Het kan een mooi literair stijlmiddel zijn.

Gebruik geen clichés: dit hele artikel gaat over clichés. Do’s & don’ts is een cliché. Toch lees jij dit artikel. Dat was mijn doel, dat jij mijn artikel leest. Mission accomplished. Ik kan je als pleister op de wonde een enorme waslijst met do’s geven. Do’s zijn er genoeg.

 

Ik kan je volop (eenvoudige) tips geven waarmee je een prettig leesbare tekst schrijft.

 

Toch doe ik het niet. Niet hier, niet in één enorme lijst. Ik denk dat je daardoor ontmoedigd raakt in het schrijven en je artikel niet durft te publiceren. Want je ziet wel dat het niet aan alle punten voldoet, maar je weet  niet hoe je dat kunt veranderen. Het beste dat je kunt doen als je twijfelt aan je tekst: vraag hulp. Dat is de enige do waar je altijd iets aan hebt. Laat je tekst lezen door iemand die jij als ideale lezer beschouwt en luister naar het commentaar.

 

Big Bang Theory Help GIF - Find & Share on GIPHY

 

Ook ik doe dat, als professioneel tekstschrijver. Iedere schrijver heeft blinde vlekken. Je hebt iemand anders nodig om je erop te wijzen. Dat is dus de enige do-tip die ik je hier geef: zoek een tekstbuddy. Iemand die scherp en kritisch naar jouw teksten kijkt en je feedback geeft waar je echt iets mee kunt. Vergeet alle goedbedoelde do’s & don’ts-lijstjes en kijk wat het effect van je tekst is op een echt persoon. Je tekst is goed als het resultaat is zoals je had beoogd.

Oké, vooruit. Hier dan toch een checklist voor je blog. Je mag hem downloaden, maar alleen als je belooft:

• dat je je blog laat lezen door een echt mens,
• dat je hem publiceert én
• dat je nog meer schrijft. Want alleen door meer te schrijven word je een betere schrijver. Schrijven, durven, doen: jij kan dat.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.