Durf jij je gedachten los te laten?

Wanneer neem jij echt tijd voor jezelf? Om eens goed naar je eigen wensen en dromen te luisteren? Om eens af te dwalen in jezelf, op zoek naar wat je nou echt belangrijk vindt? Ik te weinig, ik geef het eerlijk toe. De waan van alledag heeft me regelmatig in zijn greep. Maar gelukkig zijn er manieren om daaruit te komen.

De hele dag worden we gebombardeerd met informatie, vragen en aanbiedingen. En we verzamelen spullen – ik noem het de Action-ziekte: je gaat naar binnen voor een paar keukenrollen en je komt naar buiten met een tas vol meuk in de categorie ‘altijd-handig’ en ‘te-goedkoop-om-te-laten-liggen’.

 

Ook in je hoofd verzamel je van die onzin.

 

Het zijn veelal gedachten die ooit een doel hadden maar dat doel nu compleet voorbijschieten en je alleen maar belemmeren in je geluk en je groei. Je bent zo gewend geraakt aan die gedachten dat je ze niet eens meer opmerkt en ze ervaart als ‘de waarheid’. Het zijn je overtuigingen geworden. Oeps.

Een overtuiging als ‘ik ben de leukste vrouw op aarde’ is een hele goeie, maar helaas zijn de meest hardnekkige gedachten negatief. “Dat kan ik nooit.” “Daar ben ik niet goed genoeg voor.” “Er zit niemand op mij te wachten.” Tja. Als dat het beeld is dat je van jezelf hebt, hoe krijg je jezelf dan ooit in beweging?

Door zulke gedachten roest je vast. Af en toe moet je een raampje openzetten, er moet geventileerd worden in je hoofd.

 

Er moet een swiffer door je hersenpan.

 

En dat kan. Door te schrijven.
Er is voor mij één snelwerkende activiteit die me helpt af te rekenen met lelijke, beschimmelde gedachten en belemmerende overtuigingen: schrijven. En dan niks hoogdravends, geen blogs of literaire werken, maar gewoon schrijven: je pen laten bewegen, zonder te weten waar het heengaat met de tekst. Je vangt de gedachten die je in je hoofd vindt en je legt ze vast op papier.

Ik schrijf het liefst ’s ochtends vroeg zodat ik, slaapdronken, nog geen tijd heb gehad om mijn innerlijke criticus wakker te maken. Dit ’s ochtends je hoofd leegschrijven heet Morning pages schrijven. Mijn Morning Pages (drie pagina’s in een A5-schrift, met de hand geschreven) zijn een stroom aan gezeur en gezanik, dankbaarheid en vrolijke noten, van de hak op de tak. Mijn dagen zijn er lichter en productiever door geworden. Sommigen zweren bij meditatie, ik vind schrijven makkelijker.

 

Morning Pages schrijven is voor iedereen.

 

Je hoeft het niet te kunnen, je hoeft het alleen maar te doen. Er is geen goed of fout, het enige wat je doet is de ongecensureerde versie van je gedachten opschrijven. Probeer het maar eens paar dagen. Laat verwachtingen los en vertrouw op het proces. Loslaten. 

Kom je ook?

Op zondag 5 oktober 2019 geef ik een workshop Morning Pages schrijven tijdens de Zaanse Loslaatdag in het Kreatief Pakhuis in Zaandijk (bij de Zaanse Schans).

Lekker een dag voor jezelf, weg uit de sleur van alledag.
Met een heerlijke brunch, drie workshops én een gezellige borrel ter afsluiting.
Man en kinderen vermaken zichzelf maar even, it’s ME-TIME!

Kom je ook? Bestel je ticket op zaanseloslaatdag.nl en meld je aan voor mijn workshop Morning Pages schrijven (in workshopronde 3).

Het lijkt me leuk je daar te zien!

Deel dit via: