Waarom je niet geweldig hoeft te kunnen schrijven om een succesvolle blogger te worden
Ik heb een grenzeloze bewondering voor schrijvers die in één zin een personage neerzetten. Of een heel verhaal vertellen in zes woorden.
‘For sale, baby shoes, never worn.’
Het is de kunst van het weglaten. Less is more.
Veel zeggen in weinig woorden maakt een tekst krachtig. Het leest ook makkelijker als een verhaal schijnbaar moeiteloos is opgetekend.
Geloof me: daar zit veel werk in.
Die verhalen vloeien niet kort en krachtig uit een pen, ze worden kort en krachtig gemaakt. Daarin schuilt het grootste verschil tussen jou en professionele schrijvers: zij besteden meer tijd aan het redigeren van hun tekst dan jij. Jij denkt dat een goede schrijver iemand is die in één keer een geweldige tekst uit z’n mouw schudt.
Floep, en klaar.
Maar daar begint het pas.
‘Deze brief is nogal lang uitgevallen omdat ik geen tijd had hem korter te maken.’
– Blaise Pascal
Na ‘floep’ begint het werkelijke creëren, het vormgeven. ‘Floep’ is een grote brok steen van verzamelde gedachten. Je moet hakken en breken, schaven en slijpen, als een beeldhouwer. Als schrijver heb je één voordeel: als je iets te veel weghaalt, kun je het terugplakken. CTRL+Z. Dat is Rodin nooit gelukt.
Het schrijven is het makkelijkste stuk. Helemaal als je een onderwerp kiest waar je veel van afweet. Dan schrijft zo’n blog zich vanzelf. Daarna komt het: de teleurstelling.
‘The first draft of anything is shit.’ ― Ernest Hemingway
Je enthousiasme zal flink temperen als je het resultaat van je gepassioneerde getyp terugleest. ‘Zo zat het niet in mijn hoofd,’ zeg je dan. ‘Deze tekst is saai. Zie je wel, ik kan niet schrijven.’
Ho, ho.
Je kunt heus schrijven.
Je weet alleen niet hoe je moet redigeren.
Redigeren (het werkwoord van redactie) is meer dan de foutjes uit je tekst halen. Om je verhaal logisch, spannend en leesbaar te maken, moet je woorden en zinnen verbouwen, verplaatsen of zelfs helemaal schrappen.
Ik snij vaak hele alinea’s uit mijn blogs. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat ze niets toevoegen aan het artikel. Ze vertragen het verhaal, of sturen de lezer de verkeerde kant op. Soms gebruik ik deze alinea’s in een ander blog, vaker verdwijnen ze volledig.
Kill your darlings, my dear.
‘I spent all morning putting in a comma and all afternoon taking it out.’ – Oscar Wilde
Schrappen. Verplaatsen. Herschrijven. Synoniemen zoeken. Punten, komma’s. In dit proces gaat veel meer tijd zitten dan in het uitschrijven van de grote lijn, de ruwe tekst.
In de afbeelding hieronder geef ik een indicatie van de tijd die in de voorbereiding, het schrijven en het redigeren van een blog zit. Zonder enige wetenschappelijke onderbouwing – ik verzin het ter plekke, op basis van bijna 25 jaar ervaring met bloggen en (al dan niet professionele) bloggers en tekstschrijvers.
Broeden: het idee laten borrelen, je invalshoek kiezen en nadenken over de boodschap, de vorm en eventuele voorbeelden die je wilt gebruiken
Schrijven: het daadwerkelijke ‘leeglopen’
Redigeren: een logische lijn aanbrengen in je verhaal, leesbaarheid/SEO verbeteren, typ- en taalfouten eruit halen, boodschap duidelijker maken etc.
Waarom besteedt een professionele blogger verhoudingsgewijs zo weinig tijd aan het schrijven van een blog?
Dat prof-bloggers meer tijd kwijt zijn aan redigeren dan aan het schrijven van hun blog, heeft drie redenen.
1. Ze hebben het blog door het voorwerk, het broeden, in hun hoofd al geschreven
De boodschap, de invalshoek, de rode draad: alles is al bedacht. Je kent dat verschijnsel vast wel: je hebt een probleem waarvan je niet goed weet wat je ermee moet, slaapt er een nachtje over en als je wakker wordt, weet je wat de oplossing is. Dat broeden lijkt op niksnutterige procrastinatie, maar het hoort gewoon bij het creatieve proces.
2. Ze schrijven over iets waar ze veel vanaf weten
Als blogger moet je vertrouwen op je kennis – waar die tekort schiet, bluf je jezelf eruit met je enthousiasme. Blijf dichtbij jezelf en bij wat je weet, dat schrijft een stuk sneller en makkelijker.
3. Ze weten dat de echte winst te behalen valt met het goed redigeren van het stuk
Je kunt blijven schrijven aan je blog, maar uiteindelijk gaat het erom dat je een punt maakt. Dat je een kraakheldere boodschap hebt die mensen in beweging zet. Als jij in 400 woorden geen punt kunt maken, waarom zou je dat in 1200 woorden wel lukken?
Geef jezelf hooguit 30 minuten om een eerste versie te schrijven. Het bijschaven en opleuken met feiten en voorbeelden bewaar je voor de redactiefase.
Als je geen schrijftalent hebt, moet je gewoon goed worden in Jenga
Schrijven vraagt om lef, een artikel geschikt maken voor publicatie om redactievaardigheden. Je blog wordt écht beter als je het redigeren ziet als een potje Jenga: haal een blokje weg (een woord, een zin of een alinea) en kijk of die toren van je blijft staan. Weg met alle overbodige ballast. Less is more, weet je nog? Speel het spel, krijg er lol in. Hoe vaker je het speelt, hoe beter je erin wordt.
Amen.
Wat een klus dat redigeren.
Ik ben zo blij dat jij mij dat leert.
En ik vind het superleuk om jou dat te leren, Tea. Je pikt dingen zo snel op!
Dank je 🙂