Luister je naar je onderbuik of gebruik je je verstand?

door | 8 09 2022 | human design

Human Design

Ik ben van nature een gevoelsmens. Intuïtief. Go with the flow. Open en ontvankelijk. Maar ergens in mijn leven ging het mis. Ergens gaf ik mijn verstand de regie.

Waarschijnlijk in een moment van kwetsbaarheid, verdriet of willen voldoen aan de wensen of verwachtingen van een ander, verbrak ik de verbinding met mijn eigen gevoel. Maakte ik de schijnbaar veilige keuze om vanuit mijn hoofd te handelen. Rationele keuzes te maken, doen zoals het hoort. Zodat mijn dochter, mijn klanten, mijn familie en vrienden, en zelfs ik, konden vertrouwen op een evenwichtige en voorspelbare ‘mij’. Ordelijk leven, conflictmijdend, volgens een agenda en verwachtingen. Verstandige keuzes maken.

Maar het is niet wie ik ben. Ik ben geen planner, heb geen strategie en kan maar moeilijk mijn focus houden op één project. Ik lijk een ‘makkelijk mens’, maar eigenlijk is het enorm ingewikkeld om mij te doorgronden. Het lukt mij niet eens mezelf te snappen.

Het mezelf willen begrijpen zette mij zo’n 15 jaar geleden op het pad van persoonlijke ontwikkeling. Ik zocht antwoorden, en snel ook. Ik ben sowieso iemand die altijd de shortcuts zoekt – ik wil direct antwoord op de vragen die me bezighouden, ook de existentiële. Wat heb ik in dit leven te doen? Hoe kan ik van waarde zijn, en voor wie? Ik gedroeg me als een soort Veruca Peper uit Sjakie en de chocoladefabriek. “I want it, and I want it now!”

Dat diepzelfduiken heeft me veel gebracht. Zeker dankzij Rob de Best (trainer/auteur van o.a. ‘Wet van Sinterklaas’, ‘Je leven, de handleiding’ en ‘Make yourself count’) zijn er veel kwartjes gevallen. Andere inzichten kwamen via dierbare vrienden en toevallige ontmoetingen, boeken over de tao en de Vierde Weg, talloze persoonlijkheidstests en talentenanalyses, Reiki-cursussen en geleide meditaties, magnetiseurs, mediums, shiatsu-massages, paddoceremonies en natuurlijk: schrijven, schrijven, schrijven. Van zakelijke blogs tot Morning Pages: het delen van inzichten leidt altijd weer tot nieuwe inzichten.

Maar als ik iets moet noemen dat mij in korte tijd belachelijk veel inzicht heeft opgeleverd, dan is het wel Human Design.

Dit model, de unieke blauwdruk van al mijn energiecentra (chakra’s), energiepoorten en energiekanalen, laat me zien wat Eva Eva maakt, bewust én onbewust. In dit holistische zelfkennissysteem komen het enneagram, astrologie en Myers-Briggs bij elkaar. De Maya kalender en kwantumfysica, kabbalah en I’Ching, kosmologie en filosofie, oost en west: in Human Design science meets spirituality.

Human Design gaat over deconditionering, loskomen van dat wat jouw talent en geluk in de weg zit: jij en je gedachten. We moeten weer leren luisteren naar ons lichaam. Best moeilijk, als je je realiseert dat we in een rationele wereld leven waarin álles met het hoofd wordt gedaan. Daarom zijn zoveel mensen overprikkeld, depressief of in een burn-out; we gebruiken ons brein op een manier die niet per se bij ons past en voor zaken waar het niet voor bedoeld is. Beslissingen nemen, bijvoorbeeld. We gaan niet wachten en voelen of iets klopt, maar kiezen direct voor ACTIE! DOEN! Emoties? Big boys don’t cry. Onze maatschappij draait op yang, de mannelijke energie – we maken verstandige, strategische keuzes, volgens een plan.

Het systeem waarin we leven is ontwikkeld voor en door leftbrainers, analytisch en strategisch. Ik ben een rightbrainer (quad right zelfs, volgens mijn Design): creatief en observerend, ontworpen om vanuit vrouwelijke energie, op gevoel, een go with the flow-leven te leiden. Ik ben geen planner, ik heb geen strategie en ik kan maar moeilijk mijn focus houden op één project. Dat is niet goed of slecht: dat is gewoon wie ik ben. Nu snap ik waarom ik me altijd een loner en een loser heb gevoeld. Ik ben een pizza. Een rond ding in een vierkante doos.

Mijn human design

Pas nu kan ik mijn talenten omarmen. Ik ga goed op chaos, heb voor elk probleem drie oplossingen, kan scherp observeren en voel snel aan wat een ander nodig heeft. Ik ben vergevingsgezind, kan uitstekend relativeren, schakel in drie seconden van verdriet naar vreugde en weet uit elke nare ervaring een positieve les te halen.

Human Design heeft me laten zien wat mijn krachten en valkuilen zijn, en hoe ik ze inzet of omzeil. Maar bovenal: hoe ik het leven kan leven vanuit zelfliefde en compassie, met een balans tussen hoofd en lijf.

Ik zit nu in het derde jaar van mijn deconditionering. Het schijnt een jaar of zeven te duren, dat uit-je-hoofd-in-je-lichaam-proces. Waar ik vroeger zocht naar de steilste leercurve, leer ik nu, nu ik oefen te leven op een manier die goed bij me past, juist om te v e r t r a g e n. Om geduld te hebben. Om het pad dat voor me ligt te zien ontvouwen. Eerst voelen, dan pas handelen.

Ben jij je al bewust van jouw human design?
Wat zijn jouw ervaringen?
Welk inzicht heeft je veel gebracht?
Wat gebeurt er in jouw leven?

Om je te helpen je weg te vinden door jouw chart heb ik iets voor je gemaakt: een ebook over human design. Ik leg je uit hoe je je design kunt opzoeken en hoe je begint met het snappen van je chart en alle termen.

Bij elk onderdeel stel ik vragen waarop je kunt schrijven en op reis gaan in jezelf. Ik mail je de downloadlink naar het ebook als je hieronder je gegevens invult:

May the force be with you. 😉