Microdoelen: hoe je met een klein vinkje grote doelen behaalt

Ik ben jaloers op mensen die groot durven te dromen. Die grote stappen durven zetten. Mij lukt dat niet.

Neem het schrijven van een boek. Dat is een concreet doel voor mij, maar zo groot en allesomvattend, dat ik niet weet waar te beginnen. Na veel lezen, over doelen stellen en behalen, over reptielenbrein en gewoonten, over wilskracht en doorzettingsvermogen, weet ik nu wat ik moet doen. Kleine stapjes. Kaizen. Microdoelen. Een microdoel is een kleine, gerichte actie richting een groot doel. Het kost weinig tijd en moeite, maar levert op lange termijn veel op. Als een groot, roze spaarvarken dat zich langzaam maar zeker vult.

Het probleem met doelen is dat ze vaak niet concreet zijn. ‘Ik wil meer schrijven,’ hoor ik minstens zes keer per week van mensen om me heen. Maar wat is meer? Meer dan wat? Hoe vaak schrijf je nu? Zijn dat drie regels of drie pagina’s? Wanneer ben je tevreden? Wat is je échte, grote doel? Welk verlangen zit daarachter? Zelf had ik ook zo’n vaag doel, in de herfst van 2016. Ik wilde meer lezen. Ik hou van lezen maar de boeken naast mijn bed verloren het elke avond van Netflix.

 

 

 

 

Totdat ik een microdoel stelde, gericht op het lezen van twee boeken per maand. Dat leek me al een hele uitdaging. Ik rekende uit dat ik dan minstens vijftien minuten per dag moest lezen – en niet te dikke boeken moest uitkiezen. Dat kwartiertje lezen ‘s ochtends gaf me een voldaan gevoel. Niet alleen omdat ik het lezen zo leuk vond, maar ook omdat ik elke dag mijn doel haalde. Daardoor hield ik het vol en bouwde ik het zelfs uit, naar een halfuur.

Ik lees nu elke week een boek. Soms wel twee. Dat leek me onmogelijk toen ik begon. Nu weet ik niet beter. Ik lees minstens een uur per dag. Het doel voor 2018 is honderd boeken per jaar. Honderd boeken: dat klinkt niet meer als een microdoel. Toch gaat het me lukken.

Met andere doelen werkt het ook. Ik wilde een sterker lichaam, maar drie keer in de week naar de sportschool gaan, hield ik niet vol. Dus stelde ik een microdoel. Elke ochtend, thuis, deed ik push-ups. Elke dag eentje extra. Na een maand deed ik er lachend dertig. Ik voegde er buikspieroefeningen aan toe, en squats. Het werkt geweldig. Nog even en ik start een fit girl Instagram-account.

 

“Kleine acties leveren na een jaar meer resultaat op dan grote voornemens die nooit van de grond komen.”

 

Om je te helpen onthouden om elke dag dat kleine stapje te nemen, kun je hier gratis een aftelkalender downloaden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.