De magie van het schrijven

door | 18 10 2023 | gastblog

De helende werking van schrijven

Een van mijn passies is schrijven. Dat heb ik eigenlijk al van kinds af aan.
In de derde klas van de lagere school begon ik met het schrijven van verhaaltjes. Mijn fantasie was een welkome afleiding in een ingewikkelde jeugd. Lieve juf Andregg kreeg dit in de gaten en op een dag gaf ze mij een leeg boekje. “Als je de verhaaltjes opschrijft, kunnen we het opsturen naar een uitgever,” zei ze. Helaas had ik destijds te veel last van faalangst waardoor ik blokkeerde, dus het lege boekje belandde in de kast. Haar vertrouwen en geloof in mij, ben ik nooit vergeten. Dat waren waardevolle zaadjes die werden geplant.

De verhaaltjes hielpen mij de harde realiteit te ontvluchten en toen ik ouder werd leek het mij een goed idee om een dagboek te beginnen. Ook dat verzandde in niets want de woorden op papier bleken veel te confronterend. Het schrijven was een te heftige ontmoeting met wat er zich van binnen bij mij afspeelde. Ik liet mijn pen los.

Zo gingen de jaren voorbij en dankzij therapieën, opleidingen en oefeningen kwam het schrijven langzaam terug in mijn leven. Naarmate het opruimen en loslaten van ballast zijn vruchten afwierp, werd schrijven een genot, een passie.

 

Confrontaties op papier veranderden in kansen om te groeien.

 

 

Door af te dwalen in de diepere lagen van mijzelf veranderde mijn leven in positieve zin, op alle fronten! Mijn dagboek werd mijn vriendin.

Ik kreeg honger naar meer en anders schrijven. Toen ik in revalidatie zat vanwege knieblessures, wilde ik het schrijven op een andere manier vormgeven. Wat zou het fijn zijn als ik mijn levens- en werkervaring zou kunnen delen. Misschien dat iemand anders er iets aan heeft? Of zouden mijn ervaringen te confronterend zijn voor de lezer? Zodra iemand zijn of haar eigen pijn niet herkent, kan dat zich uiten in boosheid en frustratie naar mij toe. Maar de positieve kant van het delen van ervaringen won het van mijn angst voor nare reacties, dus het plan was geboren.

Ik had er zin in maar wist niet goed waar te beginnen.
Ik besloot op zoek te gaan naar een schrijfcoach. En zo kwam Eva van ‘Durf te schrijven’ op mijn pad. Bij haar leer ik bloggen. En wat ben ik blij met haar, dit gun ik iedereen! Eva redigeert en corrigeert, geeft handvatten en complimenteert. Ze is heel eerlijk en soms super kritisch, maar alles op een hele fijne manier.

Ik kreeg steeds meer plezier in het schrijven en dat had zelfs een positieve invloed op mijn revalidatieproces. Het werkt(e) op meerdere fronten door. Schrijven geeft mij een heerlijk gevoel, het is bewust worden, inzicht krijgen, accepteren, loslaten en vertrouwen. En door mijn ervaringen te delen, erken ik het deel in mezelf dat ik als kind heb weggestopt.

Schrijf jij wel eens?
Wat is jouw ervaring met schrijven?

Hartegroet, Marlies
Psychosociale hypnotherapie, Systemisch werk, Yoga, Mindfulness, Bosbaden en Ervaringsdeskundige

Heb je nog vragen voor Marlies of wil je meer over haar en haar werk weten? Check landgoedbergendal.com.

Wil jij ook gastbloggen voor Durf te schrijven? Stuur je blog naar , met een (rechtenvrije of zelfgemaakte) foto voor boven het blog, het liefst een foto waar je zelf op staat.