Miracle Morning dag 3

door | 16 11 2016 | Miracle Morning

regen op het raam, zeikerig als mijn innerlijke criticus

Woensdag 16 november: het gezeur begin

Zoals ik al voorspeld had is vandaag, dag drie, de eerste hobbel. Daar is de innerlijke criticus, met haar gezeur. De magic is wel een beetje uit de Miracle Morning, de nieuwigheid is eraf. De eerste verschijnselen van ‘nieuwe routine’ duiken op (alweer hond, alweer kaarsje, alweer koffie, alweer laptop), maar zijn nog lang niet ingesleten. En je systeem vindt juist die oude, ingesleten patronen zo prettig, die geven je lichaam het sein ‘veilig’.

Op dag drie begint mijn ego te vermoeden dat ik iets probeer te veranderen. Een keertje vroeg opstaan geeft niet, maar wacht eens even… dit is al de derde dag dat die wekker zo vroeg gaat… ze zal toch niet… Mijn systeem luidt de alarmklokken. De stemmetjes in mijn hoofd schrapen de kelen en pakken het Uitvluchtenboek erbij, dat volgeschreven staat met belemmerende overtuigingen en slechte smoezen.

Wat een gezeur… ik ken het hele repertoire.

Of ik nou drie dagen gestopt ben met snoepen, drie dagen naar de sportschool ben geweest of drie dagen keurig elke dag geblogd heb, ik krijg altijd op dag drie te horen van mijn innerlijke criticus (die heus het beste met me voor heeft): waarom ben je zo streng voor jezelf? Is dit wel iets voor jou? Je hebt nu wel bewezen dat je het kan, waarom zou je nog doorzetten? Is er niet iets nieuws te ontdekken, iets dat veel effectiever is dan deze Miracle Mornings?

Opstaan om 5.30u lukt vandaag prima, maar ik twijfel aan het nut van zo vroeg achter mijn laptop zitten. Dit kan ik toch ook om zeven uur doen? Toch doe ik het en werk ik verder aan het ebook dat ik gisteren bedacht. ‘Zo doe je dat – bouw de strategie om vol te houden wat je begint’. Slim, toch? Ik beschrijf het proces dat ik nu doormaak en behoed jou als lezer (en mijzelf) voor de valkuilen. Ook mijn Morning pages 30 dagen programma is hierop gebaseerd.

Je brein zal altijd alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat je vooral niks verandert aan ingesleten gewoonten. Alles moet gewoon blijven zoals het is. Zodra je iets in je leven aanpast, zullen angst en een onbestendig gevoel in je buik zich meester van je proberen te maken.

Ik trap er niet in. Dit keer niet. Sorry, zeikstemmetje. Ik ben klaar voor Miracle Morning dag 4.