Miracle Morning februari

door | 28 02 2017 | Miracle Morning

Hoe heb ik mijn Miracle Mornings ervaren?

MM maand 4: een evaluatie van mijn Miracle Morning ervaringen

Vrijdag 3 februari: het leven wordt weer makkelijker

Januari is niet mijn favoriete maand.
Ze is koud, saai, duurt lang en vraagt veel van mijn gezondheid en geestelijke gesteldheid. Maar goed, ik heb me er weer doorheen gesnotterd.

Met de lente in zicht gaat alles een stuk makkelijker

Op 6 februari begint de energetische lente.
Er is een meteorologische lente (1 maart), een astronomische lente (21 maart) en er is een energetische lente. Daar staat mijn kompas op afgesteld. Zo rond 6 februari begint de lente, 6 mei de zomer, 6 augustus de herfst en 6 november de winter. Sinds ik daar meer rekening mee houd, voel ik me het jaar rond een stuk prettiger.

Je merkt aan de natuur dat het lente is. Overal zwaaien de sneeuwklokjes hun stolpjes boven de grond, dansen bladknoppen de polonaise op schijnbaar dode boomtakken en stroomt mijn tijdlijn vol met zin-in-de-zomer-foto’s.

De lente is hier.
Dit is het moment om een knoop door te hakken.
Ik stop met mijn Miracle Morning op de manier zoals Hal Elrod die doet.

Miracle Morning - Hal Elrod

De Miracle Morning zoals ik die begon in november is ter ziele.
Dat klinkt alsof mijn MM-experiment mislukt is. Integendeel.

Op de eerste plaats kan een experiment nooit mislukken.

Elke uitkomst van een experiment draagt bij aan het formuleren van de conclusie, het finetunen van de aanpak en het bijstellen van de doelen. Het vroege opstaan was geen probleem, dat lukte me uitstekend. Vooral omdat mijn hond Yara maar twee of drie dagen nodig had om aan het nieuwe ritme te wennen. Een wekker is dan niet meer nodig – Yara laat wel van zich horen. Dat beest heeft een ingebouwde atoomklok.

Op de tweede plaats heeft de ervaring met Miracle Morning me op het pad gezet van chronische levensverbetering.

Ik heb nagedacht over welke activiteiten nou echt waarde toevoegen aan mijn leven en ik heb ze in mijn agenda ingebouwd. Ik schrijf meer, lees meer en volg weer Spaanse les via de app Duolingo. Ik heb niks met mediteren net na het wakker worden, dan val ik weer in slaap. Ik schrijf liever Morning Pages, dat is ook een vorm van meditatie. Voor ik het weet, is het uur voorbij en heb ik nog niks aan bewegen gedaan.

Ja, ik verzaak. Dat komt vooral omdat het me niet goed lukt alles in één uur te proppen. Elke dag tien minuten Spaans oefenen werkt prima. Maar lezen en schrijven doe ik liever langer dan tien minuten. En om nou elke ochtend een lijstje affirmaties op te lezen als een schlemielige Emile Ratelband: ik voel het niet.

Ik stop met het experiment. Het is een ervaring waar ik veel aan heb gehad.

Door de Miracle Morning ben ik eindelijk weer meer gaan lezen. Ik lees nu elke dag. Daardoor heb ik nieuwe boeken en inzichten vergaard die me verder helpen op het pad van mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Inzichten die beter passen bij de persoonlijke invulling van mijn Miracle Morning. Zoals het inzicht dat ik liever schrijf dan mediteer of visualiseer. En dat ik een go with the flow-persoon ben, en dat ik mezelf die ruimte moet gunnen.

 

“Wees doelbewust. Richt je op het ene waartoe je hebt besloten.”

– generaal George S. Patton

Vanaf nu richt ik me op een paar grote doelen en besteed ik dagelijks voldoende tijd aan de stappen richting dat doel om het binnen afzienbare tijd te bereiken. Dat betekent dus ook geen tijd verspillen aan het schrijven OVER het pad richting mijn doelen, wat ik hier nu doe.

Natuurlijk zal ik mijn ervaringen blijven delen en waar ik kan tips geven om jou te helpen ook stappen te durven nemen richting grote doelen. Maar deze blogreeks over de Miracle Morning eindigt hier.

Het Miracle Morning-concept is goed en werkt ook uitstekend als aanjager voor het ontwikkelen van nieuw gedrag, maar uiteindelijk moet je er ZELF vorm aan geven. Want ik ben Hal Elrod niet en jij bent mij niet. Volg je eigen pad, bouw aan je eigen vangnet van gewoonten.

 

“You are the miracle in every Miracle Morning.”

– Eva Smitt

 

Als je net als ik ‘s ochtends wilt blijven schrijven, probeer dan Morning Pages. Ik vond het schrijven in de ochtend het meest effectieve en leukste onderdeel van de Miracle Morning.

Begin met 30 dagen Morning Pages schrijven en voeg er dan in de loop van een aantal weken onderdelen uit de Miracle Morning aan toe. Dan weet je zeker dat je een ochtendroutine creëert die past bij jouw wensen en behoeften.

Het ga je goed!