MORNING PAGES

 

 

morning pages schrijven:
je hoeft het niet te kunnen,
je hoeft het alleen maar te doen

 

 

Zit je vaak te tobben, te piekeren?
Ben je angstig, boos of rusteloos?
Is het altijd druk in je hoofd door AD(H)D of een ander ‘labeltje’?
Ervaar je veel stress of ben je herstellende van een burn-out?

Probeer dan eens een paar weken Morning Pages te schrijven.

(Niet dat je een reden nodig hebt om ze te schrijven, hoor. Je mag ook gewoon nieuwsgierig zijn. Dat is een zeer gezonde eigenschap voor een mens in de groei. En goed voor je creativiteit.)

Wat zijn Morning Pages?

Morning Pages zijn pagina’s die je vol schrijft met wat er maar in je opkomt. Drie pagina’s, om precies te zijn. Met de hand.

Je schrijft ze elke ochtend, direct na het opstaan. Je kunt het niet fout doen – volg je gedachten en hou je schrijfhand in beweging. Lees niets terug, corrigeer niets. Blijf schrijven, tot de drie pagina’s vol zijn.

Morning Pages schrijven is één van de waardevolste schrijfoefeningen die ik ken. En als schrijfcoach ken ik er nogal wat. 😉

Door direct na het wakker worden te schrijven word je je bewust van de gedachten, de angsten, de verwachtingen en de overtuigingen die door je hoofd spoken. Daardoor leer je jezelf beter kennen, accepteren en waarderen. Je stapt bewuster de wereld in, als je ‘s ochtends je binnenwereld al begroet en opgeruimd hebt. Alsof je met een swiffer door je hersenpan gaat.

Een goed begin van de dag

Je schrijft je Morning Pages direct na het opstaan, als je nog niet helemaal wakker bent. Dan ben je creatiever en vrijer; je innerlijke criticus ligt nog op één oor.

‘s Avonds schrijven kan natuurlijk ook, maar dat heeft een ander effect. Dan reflecteer je op de dag die voorbij is. Met Morning Pages beïnvloed je de dag die voor je ligt. Hoe dat werkt, merk je vanzelf als je ze gaat schrijven. Meestal valt je al na een paar dagen iets op.

In deze video legt schrijfster Julia Cameron uit wat Morning Pages schrijven inhoudt. Morning Pages als een methode om je creativiteit te boosten komt uit haar boek The Artist’s Way. Een aanrader als je meer met je creativiteit wilt doen.

Het Morning Pages
30 dagen programma

Ik help je graag om van jouw Morning Pages-experiment een succes te maken. Daarom heb ik een mooi programma voor je samengesteld: het Morning Pages 30 dagen programma.

Je krijgt van mij elke ochtend een schrijfvraag of -opdracht om jouw persoonlijke schrijfproces op te starten. Elke dag heeft een ander thema dat jou helpt die eerste woorden op papier te krijgen. Als je eenmaal op gang bent, gaat de rest vanzelf.

Je vindt het hele programma in De Inspiratieacademie. Log in via je webbrowser en via de handige Huddle-app en start je dag met een inspirerende schrijfsessie. 

In de Durf te schrijven community vind je andere Morning pages-schrijvers om ervaringen uit te wisselen. Je kunt er met al je verhalen en schrijfvragen terecht. Want vergeet niet: je moet het schrijven wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Als je ergens gedurende het programma de behoefte voelt om even te sparren, of je hebt wat aanmoediging nodig: deel je gedachten in de community.

Morning Pages schrijf je vrij

Het Morning Pages 30 dagen programma is onderdeel van het BASIS-pakket, inclusief:

30 dagen elke ochtend schrijfinspiratie
een gratis Durf te schrijven notebook
feedback en advies via de community
gratis deelname aan schrijfworkshops
met handige app voor iOS of Android

Ik ga ervoor!

Morning Pages baas over eigen dag

Zo ervaren anderen het
schrijven van Morning Pages:

“Als trotse eigenaar van geen ruggengraat heb ik moeite met goede gewoontes. Dus het was ronduit raar dat ik na 3 of 4 dagen Morning Pages onder de douche begon na te denken wat ik die dag wilde opschrijven. En dat al na een paar weken dat gekrabbel in m’n systeem zat gebakken, als ochtendkoffie. Vrolijk geholpen door de supporter-mailtjes van Eva, uiteraard. Dus dagelijks schrijven? Check. En verder? Verder doet het alles wat op de verpakking staat. Maar ik zou zeggen: begin er gewoon aan. Dan kom je er vanzelf achter.”

Chris Rommers

Chris Rommers Marketing+

“Ik ben je zoooo dankbaar voor de Morning Pages Challenge, en ik heb ‘m volbracht! En wil er heel graag mee door, de effecten ervan blijven ervaren. Het is fijn om de dag bewust met jezelf te beginnen. Ik heb meer zelfinzicht gekregen, ik ben milder naar mezelf geworden en daarmee ook naar anderen.”

Eelkje Eppenga

“Ik vind het geweldig, die Morning Pages! Het is soms niet makkelijk om te schrijven, want dan doet de smoezenmachine al zijn werk, maar door het toch gewoon te doen heb ik al talloze inzichten gehad waarvan ik dacht: ‘Huh? Hoe kan ik dat nou zo opschrijven?’ Nou, door gewoon de ruimte te maken in mijn hoofd. Blijkbaar weet mijn onderbewuste meer dan ik denk.”

Nicoline Huizinga

Personal Eyes

“Ik dacht niet dat 30 dagen Morning Pages schrijven iets voor mij was, maar wat ben ik blij. Ik voel me zoveel lichter! Terwijl ik in kilo’s nog nooit zo zwaar ben geweest. De emoties probeerde ik weg te eten. Nu vertrouw ik mijn emoties toe aan het papier. Ik zie zaken veel helderder, ik krijg prachtige inzichten. Er speelt veel in mijn leven, mijn bordje ligt vol. Maar door te schrijven ga ik alles anders zien. Het schept rust en orde in mijn hoofd. Dankjewel, Eva!”

Ariëtte Mens

“Wat een bijzondere ervaring! Ik kwam gedachten tegen in mijn hoofd die werkelijk nergens op sloegen. Ik kon ze vangen op papier en met ze afrekenen. Mijn Morning Pages hebben me van een hoop onzin bevrijd.”

Corinne van Kampen

Wat leveren Morning Pages je op?

het schrijven van morning pages:

 

 

  • maakt je hoofd helder
  • sust je innerlijke criticus (dat negatieve zeikstemmetje)
  • kalmeert je overactieve (ADD-)brein
  • temt je angsten
  • zorgt ervoor dat je vanuit rust en vertrouwen de dag ingaat 
  • laat de creatieve ideeën stromen

Kan iedereen Morning Pages schrijven?

Ja. Je hoeft geen schrijver te zijn om Morning Pages te schrijven – iedereen kan het. Vul gewoon drie pagina’s met de gedachten uit je hoofd. En doe dat morgen weer.

Let op: schrijven over ervaringen uit het verleden is helend, maar soms heb je daar echt hulp van buitenaf bij nodig. Your brain is a tricky bastard… 

Schrijven is vaak een effectief onderdeel van een helingsproces, het is niet het proces zelf. Om met echte trauma’s af te rekenen, is meer nodig dan alleen een Morning Pages-routine. En dat is oké. Wees lief voor jezelf en vraag om de professionele hulp die je verdient.