Responsive design: is jouw website al responsive?

Responsive websites: nu we meer via ipads en mobiele telefoons googelen dan via laptops en desktopcomputers, is responsive design een must geworden. Maar wat is dat eigenlijk, responsive design? En hoe controleer ik of mijn site responsive is? Durf te schrijven zocht het voor je uit.

Mobile search is de nieuwe standaard. Meer dan 70% van de zoekopdrachten bij Google vindt plaats op een tablet of mobieltje. Reden genoeg voor Google om websites met een prettig werkende mobiele versie hoger te ranken dan standaard websites.

 

Een responsive website is een website die zich automatisch aanpast naar de grootte van het scherm waarop je hem bekijkt.

 

Een responsive website is dus een must als je goed wilt scoren in de Google zoekmachine.

 

Hoe kun je controleren of je website responsive is?

 

Daar zijn twee manieren voor.
Je kunt Google je pagina laten testen via de webmastertool mobile-friendly. Het is heel eenvoudig, je hoeft alleen de URL van je website in te typen. Google checkt voor je of je site zich automatisch aanpast naar andere schermformaten.

Of je kunt je website handmatig openen op verschillende apparaten (mobiele telefoon, tablet en computer) en kijken of ze er goed uitziet. Een niet-responsive website ziet er op een mobiele telefoon net zo uit als op een groot beeldscherm. Dat is niet prettig. Je moet het beeld verschuiven en inzoomen om alles goed te kunnen zien en op links te kunnen klikken. Erg vervelend. Bezoekers zullen niet snel en makkelijk vinden wat ze zoeken, geïrriteerd raken en afhaken.

*Je kunt ook vanaf je computer je browservenster smaller maken om te zien hoe je site eruitziet op een tablet of mobiele telefoon. Sleep daarvoor de rechterrand van je browservenster naar links. Bij een Windows-computer zul je waarschijnlijk eerst op de verkleinknop moeten klikken (het middelste knopje rechtsboven, naast het rode kruisje van afsluiten). Als je site responsive is, zal je browservenster vanaf een bepaalde breedte veranderen in de mobiele versie van je website.

 

Hoe maak je je website responsive?

 

Heb jij nog een ‘ouderwetse 2.0’-website? Vraag je webbouwer om je site responsive te maken. Of doe het zelf, als je een beetje handig bent met bijvoorbeeld WordPress. De meeste moderne templates zijn responsive. Voor een paar tientjes ben je met een nieuw thema weer helemaal up-to-date. Succes!

 

Lees ook: Een blog herpubliceren zonder duplicate content-gezeik: hoe doe je dat?

Deel dit via: