Wat wordt het: broccoli, of pen en papier?

door | 20 01 2024 | creatief schrijven

Schrijven is gezond, net als broccoli

Als je denkt aan manieren om gezond te blijven, denk je waarschijnlijk aan hardlopen, broccoli, en misschien die yogalessen die je al drie maanden uitstelt. Maar wat als ik je vertel dat er een gezondheidselixer bestaat dat niets te maken heeft met zweten in de sportschool of groene smoothies? Jawel, lieve mensen: creatief schrijven!

 

Als de wetenschap zegt dat schrijven gezond is, moet het wel waar zijn, toch?

 

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken (waarin ik tussen het schrijven van mijn Morning Pages door even heb gespiekt) blijkt dat creatief en dagboekschrijven wonderen doen voor zowel geest als lichaam. Heb je last van pijnklachten, vermoeidheid of voel je je somber? Schrijf het van je af! Zelfs astmatische klachten kunnen verlicht worden door de magie van het geschreven woord. Wie had dat gedacht?

Regelmatig hoor ik van mensen over creatief schrijven ‘niks voor mij.’ Het lukt ze niet om simpelweg gedachten op papier te zetten. Dat is juist een reden om te reflecteren op en te experimenteren met gedachten en overtuigingen. Niks zo geduldig en laagdrempelig als een pen en een stuk papier. Met wat begeleiding wrik je dat verstarde brein zo weer los en soepel!

 

Creatief schrijven: meer dan woorden op papier

 

Schrijven helpt niet alleen bij het reflecteren en analyseren van je leven (hallo, dagboek!), maar het draagt ook bij aan het verwerken en accepteren van negatieve ervaringen. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er geen oude koeien in de sloot liggen die af en toe naar boven komen drijven? Door deze ervaringen op papier te zetten, verminder je stress, wat op zijn beurt weer leidt tot een sterker immuunsysteem en een betere algemene gezondheid. Schrijven is gezond!

 

De bonusvoordelen van het creatief of reflecterend schrijven

 

Reflecteren en ervaringen in het juiste perspectief zetten kunnen je leven weer glans geven. Schrijvend een vinger aan de pols houden bij jezelf vergroot de kans dat je de persoonlijke doelen die je stelt ook echt bereikt.

Schrijven verbetert ook vaardigheden – je wordt een vlottere schrijver, je communiceert makkelijker en helderder en ook je cognitieve vaardigheden worden aangescherpt. Schrijven, reflecteren en spelen met taal zijn goed voor je geheugen, las ik ook. Hmm, ik geloof het meteen, al ben ik nog steeds vaak mijn sleutels kwijt, en ik schrijf wat af!

 

Schrijf jezelf fysiek en mentaal gezond

 

De volgende keer dat je denkt aan manieren om gezonder te leven, overweeg dan eens om die pen (of laptop) op te pakken. Creatief schrijven is niet alleen een artistieke uitlaatklep, maar ook een onmisbaar ingrediënt voor een gezond leven. Wie weet, misschien is het wel het gezondste wat je vandaag doet. Naast het eten van die broccoli dan.

P.S. Heb jij al ervaren hoe schrijven jouw gezondheid beïnvloedt? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!