Ik ben verliefd

door | 12 11 2021 | bloggen

tulpenboom Jacoba Mulder Amsterdamse Bos

Ik ben verliefd.
Op een boom.

Vijf jaar woonde ik in Amstelveen, vlakbij het Amsterdamse Bos. Bijna dagelijks maakte ik er lange wandelingen met mijn honden. Ik ken er de weg, ben vele van de 113 (!) bruggen overgegaan en heb er genoten van de seizoenswisselingen. Het bos voelt als thuis. Mijn opa en oma hebben er vast ook gewandeld, met mijn aan de Graaf Aelbrechtlaan geboren vader in de kinderwagen.

Ook nu ik in het prachtig groene Almere woon, pak ik nog regelmatig mijn kans om weer door het Amsterdamse Bos te dwalen. Ik coach hoofdzakelijk online, maar met elke coachee spreek ik minstens één keer buiten af. Om te wandelen en elkaar ook buiten de kaders van het scherm te leren kennen. Vanaf de parkeerplaats ‘bij de Hurley’ wandelen we dan het bos in.

Amsterdamse Bos tulpenboomDe route leidt altijd langs mijn Boom.

Een prachtige, majestueuze groene reus, vlakbij het Kleine Kinderbad. Ze staat als een soort oermoeder los van de bomenrij erachter, als een fiere leider die voor de troepen uitgaat. Ze is in het voorjaar de eerste die haar knoppen laat knallen, geeft in de herfst een kleurenshow waar Bob Ross steil van achterover zou slaan en blijft blad houden tot diep in december. Growing old gracefully. Ik word echt blij van deze boom, elke keer weer. Dat mag je liefde noemen, toch?

Woensdag liep ik met Eva (ik coach een naamgenoot!) langs de Boom. “Wat voor boom is het?” vroeg ze. Ik viel stil. Ik had werkelijk geen idee. Een beuk? Een eik? Waarom wist ik het niet? Ik loop elke krop sla te ‘obsen’ (plantjes en beestjes opzoeken met de ObsIdentify-app), maar wat voor soort mijn Boom is, wist ik niet?

het blad van de tulpenboom“Dat gaan we uitzoeken,” zei ik en met mijn telefoon in de aanslag liepen we naar de Boom. Op de grond genoeg gele, rode en bruine bladeren om de soort te definiëren, leek me. Maar ObsIdentify bracht geen uitkomst, die doet het niet best op bladeren. Google Lens herkende het blad wel. Boom is een liriodendron tulipifera, oftewel een tulpenboom. Een wat?

Zie je wel, ik wist wel dat mijn Boom bijzonder was!

Gefascineerd googelde ik thuis nog eens op ‘tulpenboom’, in combinatie met ‘Amsterdamse Bos’. Mijn hart jubelde, Boom heeft haar eigen webpagina! Op monumentaltrees.com staat een beschrijving van mijn Boom. Ze heet Jacoba en is waarschijnlijk in 1938 geplant ter ere van Jacoba Mulder, één van de architecten van het bos.

De Jacoba Mulder boom.
Het voelt plots als het hoogst haalbare: je naam mogen geven aan een bijzondere boom in het Amsterdamse Bos. Ik ga er in dit leven mijn best voor doen.