Vier tips om eindelijk in beweging te komen en je doelen te bereiken

Voor een paar euro pakte ik bij de kassa een boekje mee van Ben Tiggelaar. ‘Mooi werk’ heet het. Leuk aardigheidje, voor mijn man. Zoals ik altijd doe met de boeken die ik voor mijn man koop: ik lees ze eerst zelf.

Ben verkent in het boekje onze relatie met werk – wat maakt werken plezierig, goed en zinvol? Een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Wat maakt werken nou leuk? Wat is er leuk aan blogjes schrijven? Hoe kan ik mezelf motiveren om productiever te worden, meer te schrijven en er plezier in te hebben?

In het hoofdstuk Werkgenot behandelt Ben de nucleus accumbens: het ‘genotscentrum’ in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor positieve belevingen, zoals verlangen, passie, motivatie en bevrediging. Ik heb me eens even verdiept in die nucleus accumbens. Zonder scalpels en schedelboren, hoor. Gewoon gegoogeld. Dit hersengebied speelt een rol bij onder andere verliefd worden en verslavingsgedrag. Maar ook bij seksualiteit, computerspelletjes en emoties die door het luisteren naar muziek worden opgewekt.

De nucleus accumbens reageert op de belonende effecten van gedrag. Helaas vooral op plezierige kortetermijnactiviteiten. De ‘snelle kick’. Een stuk chocola, een halfuurtje Netflixen, om de vijf minuten Facebook en je mail checken, nog even snoozen als de wekker gaat… achteraf heb je spijt van de extra calorieën en de verloren tijd. Maar ja, je nucleus accumbens hè. Die heeft niets met planning, doelen en grote dromen.

 

Hoe vecht je tegen de dwingende werking van je brein?

 

Bewustwording is de eerste stap. Je weet nu dat er een hersengebiedje is dat altijd op zoek is naar de kick. Je weet dat die nucleus accumbens niet je beste vriend is. Gebruik die wetenschap om er minder vaak in te trappen. Het is gedrag en gedrag kun je kiezen, hoe moeilijk dat soms dus ook is.

 

Ik geef je een paar tips om die nucleus accumbens te temmen.

 

Om productiever te worden, dromen te verwezenlijken en doelen te bereiken.

 

Tip 1 – Werk niet meer reactief, kies je contactmomenten bewust

 

Open op vaste tijden je mail en alleen als je ook de tijd hebt om de mails te behandelen (beantwoorden, actie inplannen of archiveren). Doe dat ook met social media. Tip: wijzig de instellingen op je telefoon voor social media en mail van push naar pull. Dat leidt tot minder piepjes waardoor je niet meer zo vaak naar je telefoon grijpt (reactief). Jij bepaalt wanneer er wat gedaan wordt, niet je telefoon.

Wat ook goed werkt is om de meldingen (de rode bolletjes) uit te zetten bij je apps en de meest verleidelijke apps niet op het eerste scherm van je telefoon te zetten. Verstop ze in mapjes.

 

Tip 2 – Maak je langetermijndoelen zichtbaar

 

Maak een lijst van je doelen over vijf of tien jaar. Of plak een moodboard bij elkaar, vol plaatjes van jouw doelen. Maak jezelf goed duidelijk waar je het allemaal voor doet en herinner jezelf er regelmatig aan.

 

Tip 3 – Droom groot, maar neem kleine stapjes richting je doel

 

Wil niet te veel tegelijk. Hak de stappen naar je doel op in kleine stapjes zodat je snel weer een stap kunt afstrepen. Check, check! Dat geeft een kick, nietwaar?

 

Tip 4 – Vier je successen, hoe klein ook

 

Weer een stapje gezet? Ontpop de kurken, koop die nieuwe broek, eet de taart. Beloon jezelf regelmatig, dat werkt bevredigend en motiverend.

Zou dit de blauwdruk zijn voor succes? Je tijd bewaken, groot dromen, kleine stapjes en veel champagne? Klinkt goed! Als we die blauwdruk voor succes over het bloggen heen leggen:

 

1. Schrijf liever vaak en kort dan sporadisch en lang.
2. Schrijf korte(re) blogs, over één afgebakend onderwerp.
3. Schets voor jezelf geen hoge verwachtingen rond aantallen lezers, reacties en likes.
4. Het publiceren is je doel (vier het!). De rest komt later wel.

 

Kun jij iets met deze tips, binnen jouw bedrijf? Wat werkt voor jou? Deel je tips hieronder, mijn nucleus accumbens is er dol op!

4 Reacties

  1. Dennis

    Leuk stuk(je) volgens mij als je je nucleus accumbens elke dag volgt, zonder lange termijn doelstelling, komt het ook helemaal goed, tenslotte als we “in het hier en nu staan” en de dingen doen die we echt leuk vinden, opent het universum zich voor jouw. En de rest volgt vanzelf.” Toevallige” ontmoetingen komen dan langs, met de buiten wereld, alleen durven we dat niet met z’n alle, we houden toch graag een lange termijn doelstelling aan, gevolgd door onze druk bezette agenda.

    Antwoord
    • Eva

      Ja, de waan van de dag houdt ons vaak weg van het toelaten van een sprankje magie, Dennis. We gaan maar door, door, door. Soms is toegeven aan een sluimerende wens (een dagje lekker niksen) heel gezond. Dan is er ruimte voor die toevallige ontmoetingen en briljante ingevingen. Misschien moeten we zulke dagen maar gewoon inplannen in die drukke agenda en ze aanmerken aan ‘zeer belangrijk’?

      Antwoord
  2. Hans van der Mast

    Als ik vast zit, fiets ik naar de (Noord)pier van Wijk aan Zee, vind daar de ruimte (in alle opzichten), krijg ideëen en fiets fris weer terug. Werkt altijd en ‘breekt’ het moment. Schrijfgerei mee, want ik krijg gegarandeerd ingevingen!

    Antwoord
    • Eva

      Ja, zo werkt het, hè Hans! Letterlijk leeg waaien, zodat er in je hoofd weer ruimte is voor nieuwe ideeën. Het strand werkte voor mij ook altijd goed, toen ik daar nog ‘naast’ woonde. Dus dat is eigenlijk tip nummer 5: kom letterlijk even in beweging om de boel tussen je oren weer op een rijtje te krijgen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.