Wat is de beste plek om je blog te plaatsen?

door | 9 04 2023 | bloggen

bloggen is leuk, maar waar publiceer je je blog?

In een heerlijke roes van inspiratie heb je een blog geschreven. Yes! En je hebt ook het lef om ‘m online te zetten. Maar waar plaats je je blog? Er zijn zoveel opties. Wordt het LinkedIn, Facebook of Instagram? Een blogplatform zoals WordPress.com of Blogger.com? Of toch op je eigen website?

 

Hoe kies je de beste plek om je blog te hosten?

 

Als je een zakelijk blog hebt geschreven, kun je ‘m als artikel of als post op LinkedIn plaatsen. Hoewel een social platform geweldige mogelijkheden bieden om je content te promoten en nieuwe lezers of volgers aan te trekken, zou het niet de enige plek moeten zijn waar je je blog plaatst.

Als inhoud en platform goed op elkaar aansluiten, landt je blog middenin je doelgroep. Top! Maar het nadeel van blogs posten op socials is dat ze snel weer uit beeld zijn. Ze kunnen gemakkelijk ondergesneeuwd raken tussen alle andere posts en updates in de feed van je volgers. Zo wordt het een pittige klus om opgemerkt te worden en je publiek op te bouwen.

Bovendien heb jij niks te zeggen over wie jouw post te lezen krijgt, dat bepaalt het algoritme. Dat laat jouw post eerst aan een kleine groep volgers zien. Als jouw blog niet snel likes en comments krijgt, wordt het niet verder gepromoot en blijft je bereik beperkt. Hoe leuk je blog ook is!

 

Geen likes? Geen comments? Blame it on the algorithm...

 

Content plaatsen op een social platform (en daar proberen een naam op te bouwen) is als een huis bouwen op het land van je buren: als zij er een hek omheen zetten, ben jij je content kwijt.

 

Op een blogplatform dan maar? Wat is Blogspot, bijvoorbeeld?

 

Met blogplatforms als WordPress of Blogspot (oftewel Blogger.com, het blogplatform van Google), kun je snel aan de slag met het publiceren van je content. Je maakt inloggegevens aan, creëert een pagina en plaatst je blog. Er zijn echter een paar nadelen aan zo’n platform, zeker als je je blog zakelijk wilt promoten, of een merk wilt opbouwen.

Je hebt op zo’n blogplatform weinig controle over de vormgeving en functies van je blog. Jouw blog ziet er hetzelfde uit als die van duizenden anderen. Daardoor val je niet snel op, en dat is slecht voor je ‘branding’. Bovendien ziet de url van je blog er niet heel professioneel uit en heb je wederom het ‘op andermans grond bouwen’-probleem.

 

Dan maar een blog op mijn eigen website plaatsen?

 

Ja, dat is toch het slimst. Door je blog op je eigen website te plaatsen, behoud je volledige controle over de vormgeving en de functies. Je kunt je blog aanpassen aan de look en feel van je merk en het is gewoon onderdeel van de rest van je website. Bovendien creëer je hiermee een centrale plek voor al je content, wat het gemakkelijker maakt om je blog te promoten en te delen. En dát doe je wel op social media.

 

Het is JOUW content, op JOUW website, onder JOUW url.

 

De voordelen van je blog op je eigen website plaatsen gaan verder dan alleen het hebben van meer controle en een betere merkbeleving. Het kan ook helpen om je SEO (Search Engine Optimization) te verbeteren. Als je je blog op je eigen website host, stuur je verkeer naar je website in plaats van naar een ander platform. Dit kan helpen om de autoriteit van je website te vergroten en je ranking in de zoekresultaten te verbeteren.

 

Een blog op je eigen website blijft dag na dag,
week na week, jaar na jaar, zijn werk voor je doen.

Een blog op social media zakt al snel weg in de tijdlijn.
Zonde van het werk!

 

Echt ingewikkeld is het opzetten van een blog op je website niet.
Online vind je genoeg tutorials die je door het proces heen loodsen. Of vraag het je webbouwer of een bevriende ondernemer die ook blogt op de eigen website.

 

Laat je een website bouwen?

 

Vraag je webbouwer dan om op de website meteen een blogfunctie te installeren. Al doe je nu nog niks met bloggen, ik weet zeker dat je er op enig moment wél gebruik van wilt maken. Want bloggen is de perfecte manier om op een eenvoudige manier content aan je website toe te voegen die ervoor zorgt dat jouw site steeds beter gevonden wordt!