Wat is human design?

door | 7 02 2024 | human design

wat is human design?

En waar begin je?

 

Human Design is een fascinerende samensmelting van eeuwenoude wijsheidstradities en moderne wetenschap, ontworpen om je te helpen jezelf beter te begrijpen en je unieke pad in het leven te navigeren.

Human Design combineert inzichten uit de astrologie, de I-Ching, de Kabbala, de mayakalender, het chakrasysteem en kwantummechanica om een gedetailleerde blauwdruk van je persoonlijke aard te creëren. Het wordt steeds vaker gebruikt in assessments als een psychologisch instrument om de persoonlijkheidstypen van mensen te identificeren en te beschrijven, net als The Big Five, het enneagram, Myers Briggs (MBTI) en DISC.

Stel je voor dat je een gebruiksaanwijzing hebt die precies uitlegt hoe je in elkaar zit: je talenten, je uitdagingen, hoe je het beste met anderen kunt omgaan, en hoe je beslissingen neemt die echt bij jou passen. Dat is wat Human Design biedt. Het geeft inzicht in je eigen unieke ontwerp, waardoor je je leven kunt leiden op een manier die echt bij je past, in plaats van dat je probeert te voldoen aan verwachtingen van buitenaf.

 

Wat mij zo fascineert aan human design?

 

Naast de accuraatheid van de beschrijving van mijn persoonlijkheid, vind ik vooral de mogelijkheden die het biedt voor verdere ontwikkeling heel interessant. Of liever gezegd: ONTwikkeling. Want sinds ik meer leef in lijn met mijn design, is mijn leven een stuk relaxter geworden en volg ik steeds makkelijker mijn authentieke pad. Kan ook de leeftijd zijn, natuurlijk. 😉

Human Design biedt mij inzichten in mijn eigen unieke ontwerp, waardoor ik mijn leven kan leiden op een manier die echt bij me past, in plaats van dat ik probeer te voldoen aan verwachtingen van buitenaf. Het geeft me eindeloos veel aanknopingspunten om over te schrijven. Wat een mooie inzichten heeft dat me al opgeleverd!

 

Door je Human Design te begrijpen, krijg je de tools in handen om je eigen authenticiteit te omarmen.

 

Je kunt je leven nu ook op een bewuste manier vormgeven. Een manier die resoneert met wie je werkelijk bent. Het is alsof je eindelijk de handleiding krijgt van jouw eigen zijn, waardoor je met meer zelfvertrouwen en helderheid je pad kunt bewandelen.

Human Design kan een prachtige manier zijn om dieper inzicht te krijgen in jouw creatieve proces, jouw manier van schrijven en hoe je daarmee authentieke verhalen kunt vertellen die echt resoneren met wie jij bent. Iets waar ik het ook met de cursisten van Durf te schrijven graag over heb.  

 

Het is een uitnodiging om jezelf te durven zijn, in je schrijven en daarbuiten.

 

Wil je zelf je design opzoeken, vul dan de daarvoor benodigde gegevens (geboortedatum, -plaats en -tijd) in op jovianarchive.com (officiële website van de human design-leer).

 

Het internet staat vol met uitleg over alle onderdelen van je human design.

 

Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Ik help je daar graag bij. Zeker waar het jouw authentieke stem betreft en de manier waarop jij het best resoneert bij jouw publiek, kan ik je een eind op weg helpen.

Wil je zelf op onderzoek uitgaan, google dan op elementen die je opvallen in je design; het internet staat vol met toelichtingen.

Interessante websites

  • humandesign.nl (‘schone’ uitleg, het pure verhaal over de oorsprong van human design) 
  • humandesign.tools (overzichtelijke uitleg van alle onderdelen van je chart)
  • jovianarchive.com (de officiële website, gelieerd aan de founder, Ra Uru Hu

Ben je iets verder in de basics, dan is het interessant om Karen Curry Parker te volgen. Zij geeft mooie gratis masterclasses over human design, al gebruikt ze wel haar zelfverzonnen termen (Quantum Human Design), dus dat kan verwarrend zijn. Er zijn meer mensen die een eigen sausje over human design gooien, maar Karen is één van de weinigen die het is gelukt om er echt meerwaarde mee te creëren.

En luister vooral ook eens naar de audio-contemplaties over de gates van Richard Rudd, die vind ik zelf erg helder en inspirerend. Hij heeft het niet over human design maar over Gene Keys. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: alles is energie. En alles is liefde, natuurlijk. 😉

 

Human design laat me vaak lachen om mezelf en de wereld om me heen.

 

Ik zie veel mensen blij worden als ze in hun design duiken. Het vertelt ze namelijk dat ze helemaal oké zijn zoals ze zijn, dat ze geweldige talenten hebben en dat ze niks hoeven te doen om iets te betekenen in deze wereld, maar dat zijn al genoeg is. ‘Doe niets, wacht op een teken’ is voor velen het devies. Maar wat is dat teken dan? Waarom mag ik niets doen? De verwarring slaat weer toe. Dat is toch raar, je moet toch juist in beweging komen? Hard werken?

In je human design ga je niet de antwoorden vinden die je zocht.

 

Je stelt namelijk al je leven lang de verkeerde vragen. Je houdt te krampachtig vast aan (aangeleerde) overtuigingen en alles wat je mentaal kunt verklaren, in plaats van naar je gevoel te luisteren. Elke ‘ja, maar…’ die je uit, toont de eeuwige strijd tussen mind en body. Mind wordt al decennialang gezien als de enige echte waarheid, en ‘iets op je gevoel doen’ is onverstandig. ‘Onverstandig’… alleen dát woord is al voer voor contemplatie! 😉

Gelukkig realiseren we ons steeds meer dat we meer door ons lichaam geregeerd worden dan we ons realiseren. En ons lichaam heeft ook vaker gelijk dan we durven toegeven. ‘Ik wist wel dat er iets niet klopte!’ betekent meestal dat we direct al iets voelden. We roken onraad. De haren in onze nek gingen overeind staan, er liep een koude rilling over de rug of we kregen een knoop in onze maag. 

Kortom, één of ander zintuig had ons al gewaarschuwd. We doen er echt goed aan om meer onze natuur te volgen, ongeacht wat mind ervan vindt.

Mentaal weten we het allemaal mooi te beredeneren waarom we iets wel of niet moeten doen, maar wacht met beslissen totdat je het gewik en geweeg hebt losgelaten en alle emoties tot bedaren zijn gekomen. Op enig moment ‘weet’ je wat voor jou de juiste keuze is. Ja of nee komt uiteindelijk vanzelf, vanuit een diep weten, ver in je onderbuik of je hart. Mits je daarnaar durft te luisteren, natuurlijk. En als je op dat teken durft te wachten. Want het kan lang duren, voor aardse begrippen.

 

Begin gewoon ergens met je human design te verkennen.

 

Hier begint het vertrouwen al: vertrouw erop dat alles goed is, ongeacht waar je begint. Onderzoek dat wat jouw aandacht trekt en google er vrolijk op los.

Laat je niet overweldigen door de veelheid aan glanzende Human Design-websites en de beloftes van manifestatiegoeroes. Het belangrijkste wat je hebt te leren uit je ‘human design chart’ is dat je uniek bent en dat je precies goed bent zoals en waar je nu bent in je leven. Relax, sit back and enjoy the ride is het devies. Het leven is letterlijk de achtbaan waar men het vaak over heeft. Of beter nog: het is een toneelstuk over een achtbaan, en jij zit als toeschouwer in de zaal én je bent één van de sterren op het toneel.

Wat jouw rol ook is op het podium van het leven, speel ‘m met verve!