Hoe serieus kun jij jouw gedachten nog nemen als ze eigenlijk poep zijn?

door | 18 07 2022 | Morning Pages

Volle maan - de maancyclus

Ik ben een denker. Mijn hoofd staat zelden stil. Net als jij (99% kans dat ik gelijk heb) ben ik verslaafd aan denken.

Toch probeer ik mijn gedachten niet te serieus te nemen. Je brein is slechts een rekenmachine, niet bedoeld om antwoord te vinden op existentiële vragen. Volgens Dick Schwaab (emeritus-hoogleraar in de neurobiologie) en andere wetenschappers zijn gedachten een neurobiologisch fenomeen, gevormd door je ervaringen, trauma’s van eerdere generaties, je DNA, dingen die je op school, op straat of verjaardagsfeestjes opgepikt hebt en je karaktereigenschappen.

Gedachten zijn een restproduct van hersenactiviteit.

 

Een soort poep dus.

 

Heel serieus hoef je die maalstroom aan monologen en fictieve gesprekken tussen je oren dus niet te nemen. Eigenlijk zouden we ons brein alleen moeten gebruiken om zo nu en dan wat zaken op een rijtje te zetten. En toch blijven we denken en blijven we dat denken best serieus nemen.

 

Hoe weet je nou welke gedachten behulpzaam zijn en welke niet?

Voor mij werkt de combinatie ’s ochtends schrijven en bewegen heel goed. Net na het wakker worden schrijf ik mijn hoofd leeg om vervolgens de restantjes buiten in de frisse lucht eruit te zweten.

 

Het schrijven van Morning Pages helpt me om inzicht te krijgen in mijn denkpatronen.

 

Door je hoofd elke ochtend leeg te schrijven, een soort ‘screenshot’ te maken van wat er in  omgaat, krijg je inzicht in je denkpatronen.

Nu schrijf ik alweer over mijn scheiding. Die heb ik toch al verwerkt?
Waarom ben ik steeds zo negatief over die goedbedoelende vriendin?

 Na een aantal dagen, weken of maanden schrijven doorzie je je eigen bullshit, je eigen ego. Je kunt op papier in gesprek met jezelf en als je eerlijk genoeg durft te zijn, komen de antwoorden op steeds terugkerende vragen vanzelf bovendrijven.

 

Je ziel leest mee en helpt je te helen terwijl je schrijft.

 

Je was kennelijk nog niet helemaal klaar met je scheiding.
En je realiseert je dat je je vriendin mag bedanken voor de moeilijke vragen die ze stelt. Niet wat je wil horen, wel wat je moet horen.

 

En toch is elke ochtend schrijven niet iets waar iedereen warm voor loopt.

 


Je moet het maar kunnen, elke ochtend de wekker en allerlei bullshitsmoesjes trotseren om de pen op te pakken. Ik heb zelf ook nul komma nul discipline. Wat nou schrijven, laat mij lekker nog een half uur slapen!

Het is me nog steeds een raadsel hoe ik het schrijven van Morning Pages ooit honderden dagen achter elkaar heb volgehouden. Daar gingen wel vier of vijf vruchteloze pogingen aan vooraf, hoor.

Maar ik ben blij dat ik de Morning Pages-schrijfmethode ontdekt heb. Sindsdien zijn er veel kwartjes gevallen bij me, door mijn ingesleten denkpatronen op papier te ontmaskeren. Alle valkuilen op basis waarvan ik ook mijn succesvolle Morning Pages-programma heb gemaakt.

 

Voor iedereen die niet van schrijven houdt of Morning Pages (nog) niet aandurft, maakte ik

de Maanschijf.

 

de MaanschijfDe Maanschijf vraagt hooguit een minuut schrijftijd per dag. Ze volgt de cyclus van de maan, 28 dagen: dat kan genoeg zijn om een patroon te herkennen en te doorzien. (Vandaar ook dat het Morning Pages-programma een maand duurt.)

Op welk moment van de cyclus zijn je gedachten het positiefst, wanneer zie je dingen het scherpst? Wanneer zwelg je in zelfmedelijden, wanneer zijn je gedachten het onbetrouwbaarst? Door één of twee keer per dag even bij jezelf in te checken, ga je zien hoe je ‘denkverslaving’ zich uit.

 

Hoe werkt de Maanschijf?

 

Download de Maanschijf, print haar of teken haar na in je schrijfboek of bujo (bullet journal).

Begin bij een nieuwe (donkere) of volle maan of reken uit bij welk taartpuntje van de cyclus we vandaag zijn. Klik hier voor de datums van de eerstvolgende nieuwe of volle maan.

 

Wil je de Maanschijf ’s ochtends invullen?

Schrijf in het vakje van vandaag kort op hoe je je voelt en wat je intentie is voor de dag. Je hoeft er niet veel woorden aan vuil te maken, je mag ook een cijfer of een smiley gebruiken.

Als je Morning Pages schrijft is de Maanschijf een leuke aanvulling. Schrijf bijvoorbeeld op je Maanschijf hoe je je voelt voor en na het schrijven, of geef een cijfer aan je Morning Pages.

 

Je kunt de Maanschijf ook in de avond gebruiken.

Dan schrijf je bijvoorbeeld op wat het thema van de dag was. Waar dacht je vandaag veel aan? Wat was een hoogtepunt, en wat een dieptepunt? Waar ben je dankbaar voor?

De patronen in je gedachten en de manier waarop je daardoor naar je dag en de wereld om je heen kijkt, ga je pas goed zien als je het invullen van de Maanschijf een paar maanden volhoudt, al kun je ook na één maancyclus mooie inzichten krijgen of opvallende conclusies trekken.

Laat je me weten wat je hebt ontdekt?

Download de gratis Maanschijf